Skola förlorade tvist – får boende för hemlösa yngre män som granne

Foto: Flickr
  • Fredag 23 nov 2018 2018-11-23
E-post

VÄXJÖ Malmöskolan överklagade bygglovet för ett boende åt hemlösa yngre män då man var rädd för ordningsstörning på skolområdet. Länsstyrelsen gav skolan rätt, men byggbolaget överklagade och har nu fått rätt i sista instans. 

En skola i Malmö överklagade ett bygglov som kommunen hade beviljat för ombyggnad och renovering av en byggnad som skulle bli ett tillfälligt boende för hemlösa. Problemet var att det tänkta boendet låg granne med skolan.

Läs även: Vänsterpartister: Genustänk och färre läxor ska lösa problemen i Malmös skolor

Enligt skolan var den valda platsen  ”synnerligen olycklig” eftersom det tänkta boendet är ”primärt avsett för yngre män och det kan inte uteslutas att det uppstår konflikter och ordningsproblem mellan eleverna och de boende”.

Länsstyrelsen gav skolan rätt och upphävde bygglovet. Byggbolaget tog emellertid fallet vidare till Mark- och miljödomstolen i Växjö, som menade att förutsättningarna för bygglov var uppfyllda och att länsstyrelsens beslut skulle rivas upp.

Läs även: Amnestys krav: Bostäder åt utländska tiggare

Skolan valde att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen, som emellertid också går på bolagets linje och godkänner bygglovet, rapporterar Dagens Juridik.

Mark och miljööverdomstolen menar att boendet inte skulle innebära någon ”betydande olägenhet” för skolan. Domen kan inte överklagas.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag