Skola med misstänkt jihadistrekryterare frikänns av Skolinspektionen: ”Vi följer rådande lagstiftning”

Foto: Prakash Subbarao/ wikipedia.org
  • Tisdag 23 okt 2018 2018-10-23
E-post 239

GÖTEBORG Vetenskapsskolan i Göteborg har tidigare hamnat i blåsväder när de uppdagats att skolan har böner under skoltid och drivs av en misstänkt jihadistrekryterare, trots detta lägger nu Skolinspektionen ner sin undersökning av skolan, uppger Sydsvenskan.

Vetenskapsskolans VD Abdel Nasser El Nadi är enligt Stiftelsen Doku känd av Säpo som rekryterare av jihadister som vill strida för terrororganisationer som IS. Abdel Nasser El Nadi förnekar själv anklagelserna men hans egen friskola är enligt Doku bidragande till den relativt stora mängd jihadistresenärer som rekryteras i Göteborg.

LÄS ÄVEN: Uppgifter: Skola i Göteborg drivs av islamistisk jihadistrekryterare

Skolan har fått kritik tidigare när elever i årskurserna 1–3 sjunger Idas sommarvisa med en liten ändring. I texten har skolan ändrat så ordet ”jag” i refrängen ändrats till ”Allah” så att refrängen istället blir ”Allah gör att blommorna blommar…”

LÄS ÄVEN: Muslimsk friskola: ”Allah gör så att blommorna blommar…”

I ett ägaravtal framgår det även att Vetenskapsskolans delägare vill att skolan ska drivas enligt islamisk lag och att denna är överordnad svensk lag. Enligt avtalet ska bara personer med rätt värderingar enligt islamsk lag få äga aktier och ledningen av arbetet ska etableras enligt den islamska rättens grunder.

LÄS ÄVEN: Radikal skola i Göteborg hade okänt islamistavtal – gör miljonvinster

Skolinspektionen uppger nu att de avslutar tillsynen av Vetenskapsskolan i Göteborg, detta eftersom de anser att huvudmannen har tagit till sig av kritiken och åtgärdat förekomsten av konfessionella inslag i undervisningen.

Nyheter Idag har talat med Helena Boëthius som är enhetschef på Skolinspektionen och beslutade att avsluta tillsynen av Vetenskapsskolan.

Bli PLUS-medlem och läs hela intervjun med Helena Boëthius där hon:

– berättar varför de avslutade tillsynen

– förklarar varför man kan driva skola och rekrytera åt IS samtidigt

– berättar vad för lagstiftning som kan underlätta arbetet

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag