Skola stänger efter bombdåd

Färsingaskolan. Bild: Google Street view
  • Torsdag 16 feb 2023 2023-02-16
E-post 0

På tisdagen exploderade en hemmagjord bomb på högstadieskolan Färsingaskolan i Sjöbo. Nu stänger skolan på grund hot, våld och skadegörelse, rapporterar Expressen.

Bomben som exploderade på skolan var en pet-flaska fylld med bland annat frätande kaustiksoda, och var droppen som fick skyddsombudet att ansöka om skydsstopp från och med torsdag.

– Igår hade man utifrån någon tiktokutmaning skapat en egen bomb som man smäller av i ett omklädningsrum. Så vi känner att nu räcker det, säger Helene Olofsson, huvudskyddsombud och ordförande Sveriges lärare Sjöbo, till TV 4.

Bakom beslutet ligger förutom bombdådet en längre tid av våld, hot och skadegörelse – inklusive en anlagd brand – på skolan.

– Det är en längre tid när vi tappat greppet kring vissa elever mer och mer, säger Fredrik Andersson, SO-lärare på skolan och ett av två huvudskyddsombud, till Expressen.

Det har fortfarande inte kommit fram vem som låg bakom den hemmagjorda bomben, och Andersson vill understryka att de flesta elever på skolan är skötsamma.

Det säger även kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo Magnus Weberg (M).

– Jag skulle vilja nyansera det lite grann, vi pratar om 450 elever som går på skolan och de allra flesta av dem är skötsamma elever som trivs i skolan. Sedan att det finns elever som har en rad problem har märkts efter nyår då det har eskalerat, säger han.

Läs även: Öppet hus på skola avbröts efter ”bråk mellan två olika grupperingar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag