Skolsamarbete med SD-ledd kommun stoppas: ”Politik är en del av skolan”

Genrebild. Foto: Flickr / elinerijpers
  • Tisdag 18 Dec 2018 2018-12-18
E-post 433

BLEKINGE Ett planerat samarbete mellan gymnasieskolorna i västra Blekinge ställs nu in sedan en av kommunerna fått ett styre där Sverigedemokraterna ingår.
– Alltså, politik är ju en del av skolan, säger S-politikern Per-Ola Mattsson.

Tanken var att de tre kommunala gymnasieskolorna i västra Blekinge skulle inleda ett samarbete där de yrkesförberedande utbildningarna delades upp mellan skolorna, rapporterar P4 Blekinge.

Men nu har politikerna i Karlshamn och Olofström sagt att man inte vill skicka sina elever till Sölvesborg – för att SD är med i samstyret som har tagit makten i kommunen.

Läs även: Bomben: SD tar makten med M och KD i Sölvesborg i Åkessons hemkommun

Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd i Karlshamn, menar att elever med invandrarbakgrund inte skulle känna sig välkomna i Sölvesborg som nu styrs av SD, M, KD och det lokala SoL-partiet.

– Det har att göra med människosynen, säger han till P4 Blekinge.

– Det känns inte okej att vi skickar ungdomar till en kommun där uppfattningen från politisk ledning är att man inte ska befinna sig i landet.

Karlshamn och Olofström försöker nu istället få med sig Ronneby på ett liknande gymnasiesamarbete där små klasser på de yrkesförberedande utbildningarna slås ihop.

P4:s reporter frågar Per-Ola Mattsson om det är rätt att blanda in politik i skolan på det här sättet.

– Alltså, politik är ju en del av skolan. Bedömningen vi har gjort nu är att vi inte vill tvinga elever att gå i en skola i en kommun där det kan vara så att den politiska ledningens uppfattning egentligen är att de inte är välkomna i landet över huvud taget, svarar kommunalrådet.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag