Bomben: SD tar makten med M och KD i Sölvesborg i Åkessons hemkommun

Foto: SVT
  • Onsdag 24 okt 2018 2018-10-24
E-post 2069

SÖLVESBORG KD, M, SD och lokala SoL-partiet bildar konservativt block i Jimmie Åkessons hemkommun. – Vi är väldigt eniga i väldigt mycket politiskt, säger Louise Erixon, SD:s starka kvinna i Sölvesborg som blir ny ”borgmästare”.

På en pressträff på onsdagen presenterade Robert Manea (KD), Emilie Pilthammar (M), Louise Erixon (SD) och Anders Jönsson (SoL) samarbetet.

Sverigedemokraterna, som blev största parti i kommunvalet, får ordförandeskapet i kommunstyrelsen. Moderaterna får ordförandeskapet i kommunfullmäktige.

Förutom ett valtekniskt samarbete som gör att man maximerar antal poster i nämnderna kommer partierna också att lägga en gemensam budget.

– Vi har påbörjat ett budgetarbete där vi bestämt att vi ska lägga en gemensam sådan med det här samstyret, sade Louise Erixon som också sade att man skulle återkomma mer med detaljer när man var klar med budgeten.

– Jag upplever att det finns en samsyn rent politiskt i väldigt många frågor, sade hon vidare och gav några exempel.

  • Barnomsorgen
  • Näringslivet
  • Trygghetsfrågan
  • Välfärden
  • Simhallen, en viktig lokal fråga
  • Migrationsfrågan, volymerna ska minskas

Det nya blocket har målet att ta fram ett 100-punktersprogram som ska presenteras vid årsskiftet och sedan genomföras under mandatperioden.

Johanna Beijer, före detta kommunstyrelseordförande för kommunvalets stora förlorarparti Socialdemokraterna som backade från 21 till 17 mandat, rasar mot de partier som nu väljer att samarbeta med SD. Hon anklagar dem för att bryta mot värdegrunden.

– Jag är djupt besviken på de andra partierna som väljer att samarbeta med SD för det innebär att man frångår sin värdegrund. Det är för mig en oacceptabel tanke. Att man är så intresserade av att styra att man inte står upp för den solidaritet och mänskliga rättigheter vi arbetar för i Sölvesborg, säger Johanna Beijer (S) till Blekinge läns tidning.

Kristdemokraterna har tidigare stoppat det lokala samarbetet med SD i Sölvesborg.

Läs mer: Ebba Busch Thor: ”Vi kommer inte förhandla med Sverigedemokraterna”

Även Moderaternas partiledning har sagt ifrån när det gäller samarbete. Skånemoderaterna har öppet trotsat partiledningen i Stockholm. Nu följer en kommun i Blekinge efter.

Läs mer: I Trelleborg blir Åkessons vision verklighet

Läs mer: SD-samarbetet i Hörby ”strider mot Moderaternas riktlinjer”

På sociala medier är reaktionerna blandade.

Annika Strandhäll (S) ställer Moderaterna mot väggen.

Erik Pedersen, som varit politisk sakkunnig hos avsatta ministern Anna Ekström (S), skriver att ”högern fortsätter normalisera främlingsfientlighet”.

Twitterprofilen Tobbes Medieblogg konstaterar att samarbetet i Sölvesborg kan reta gallfeber inte bara på Moderaternas högkvarter i Stockholm utan även medieetablissemanget.

Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för SD, delar ett filmklipp från partiledningen tittar på direktsändningen.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag