Skolverket polisanmäler fuskande föreningar – ingen läxhjälp trots miljonbidrag

Bild: Faksimil Riks YouTube-kanal.
  • Fredag 7 okt 2022 2022-10-07
E-post 300

Tre ideella organisationer i Stockholms län polisanmäls av Skolverket för att bidrag som skulle gå till läxhjälp har använts till privat konsumtion. Det handlar om bidrag på sammanlagt 2,4 miljoner kronor som man även kräver tillbaks, rapporterar SVT.

I september förra året avslöjade Sverigedemokraternas Youtubekanal Riks att den somaliska kulturföreningen Rajo fejkat företrädare och aktiviteter för att få bidrag från Skolverket.

I sitt reportage visade Riks att samtliga föreningens företrädare utom vice ordföranden Mohamed Ibrahim Nor, 33, var påhittade. Rajo hade dessutom fejkat idrottsaktiviteter för att få bidrag.

Skolverket hade beviljat Rajo 1,1 miljoner i bidrag för läxhjälp trots att ansökan var bristfällig. Efter Riks avslöjande drog Skolverket in bidraget och Rajo blev återbetalningsskyldiga.

Läs även: Fejkad somalisk kulturförening blir återbetalningsskyldiga

Nu har Skolverket tagit nästa steg och polisanmält Rajo för bedrägeri, rapporterar SVT. Förutom Rajo polisanmäls även Rinkeby kulturförening och Sveriges unga och vuxen academy för att medvetet ha lämnat in oriktiga uppgifter.

– Vi kan se att pengarna har gått till privat konsumtion, säger Jonas Krantz, avdelningschef på Skolverket.

– Det gäller alla de tre som ha polisanmälts. Det är pengar som ska gå till elever och vi ser allvarligt på det här och det är därför som vi skärper våra rutiner, säger han.

Nu vill Skolverket att förordningen för statsbidrag till föreningar ska ses över.

– Vi vill att pengarna ska hamna hos skolhuvudmannen som själv kan bestämma vilka föreningar som ska få bidrag istället för att föreningarna ska få pengarna, säger Jonas Krantz.

Läs även: Riksrevisionen totalsågar Folkbildningsrådets miljardrullning: ”Brister i alla led”

Läs även: Integrationsprojekt i Tensta stoppas efter misstankar om bidragsfusk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag