Polis öppnade eld – då upphörde stenkastningen

Skottskadad bärs bort av polis under korankravaller i Norrköping. Bild: NKPG News/Niklas Luks
  • Torsdag 6 apr 2023 2023-04-06
E-post 0

När polisen öppnade eld mot upploppsmakare i förorten Navestad i Norrköping under korankravallerna förra påsken upphörde upploppet. Det skriver Aftonbladet i ett reportage om Mahomed, 29, som blev skjuten av polisen i benet.

Filmer som använts i bevisningen under rättegången visade att den tidigare ostraffade tvåbarnsfadern Mahomed under koranupploppet stått längst fram i folkmassan med en påk i handen. När han blev skjuten var han på väg mot en polis med en stor sten i handen.

– Jag hade ingen sköld heller utan stod där mer eller mindre blottad liksom. Han ville döda mig. Jag hade inte tid för varningsskott utan här var det verkanseld som gällde, sade polisen under utredningen.

Enligt vittnesuppgifter upphörde stenkastningen strax efter att Mahomed blivit skjuten.

”Den av raseri förblindade folkmassan som i flera timmar hade kastat molotovcocktails inlindade i aluminium, sönderbrutna cementplattor, avrivna grenar, stenar, cykelställ och brädor, som hade eldat bildäck och bråte – stannade upp. Som nyvakna” skriver Aftonbladet.

– Varför skjuter ni folk, vi kastar ju bara sten? ska någon ha frågat förvånat.

Den skjutne Mahomed fick därefter hjälp av de poliser han nyss deltagit i angrepp mot.

– Jag trodde de skulle skjuta mig då, att jag skulle dö. Som polisen gör i Somalia. Men polisen som kom fram frågade vad jag hette, sa åt mig att andas. Hon sa: ”allt kommer att bli bra”. Jag minns att jag kände mig trygg, säger Mahomed till Aftonbladet.

Läs även: Skjuten korankravallant hade aldrig hört talas om yttrandefrihet

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag