Skjuten korankravallant hade aldrig hört talas om yttrandefrihet

Skottskadad bärs bort av polis under korankravaller i Norrköping. Bild: NKPG News/Niklas Luks
  • Onsdag 5 apr 2023 2023-04-05
E-post

Efter att polisen öppnat eld och skjutit en man i benet avbröts påskdagens korankravaller i förorten Navestad i Norrköping. Den 29-årige Mahomed, som var den som blev skjuten, säger nu att han ångrar sig och att han aldrig hade hört talas om yttrandefrihet förrän poliserna förhörde honom på sjukhuset.
– Jag visste inte att det fanns en lag om blåljusabotage, att man har rätt att bränna koranen, säger han till Aftonbladet.

I intervjun berättar Mahomed att efter att ha blivit skjuten blev omhändertagen av polisen. Samma poliser som han och den stenkastade pöbeln hade attackerat.

– Jag trodde de skulle skjuta mig då, att jag skulle dö. Som polisen gör i Somalia. Men polisen som kom fram frågade vad jag hette, sa åt mig att andas. Hon sa: ”allt kommer att bli bra”. Jag minns att jag kände mig trygg, säger Mahomed.

Läs även: Nyhetsfotograf: ”De fick använda allt de hade”

Han säger sig nu vara ångerfull över sitt agerande.

– Varför gick jag inte och handlade istället? Jag frågar mig själv hela tiden, varför gjorde jag så?

På grund av sin inblandning i upploppen dömdes Mahomed till fem och ett halvt års fängelse i tingsrätten för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Påföljden sänktes därefter av hovrätten till fem års fängelse och målet har nu blivit överklagat till Högsta domstolen, som nyligen sänkte straffen betänkligt för två korankravallanter i Örebro.

Läs mer: Högsta domstolen toksänker straffen för korankravallanter

Mahomed påstår att det var först i samband med polisförhör på sjukhuset som han fick höra talas om ordet ”yttrandefrihet”. Efter åtta år i Sverige hade han innan dess aldrig tittat på svensk tv eller läst en svensk tidning. Istället var TikTok hans informationskälla.

Nu menar han dock att han dagligen tittar på nyheter i fängelset och försöker uppmuntra sin fru att också läsa svenska tidningar.

– Jag visste inte att det fanns en lag om blåljusabotage, att man har rätt att bränna koranen. Hade vi vetat att det var långa straff så kanske inget av det här skulle hänt, förstår du?

Läs även: Stenkastande ”fredsmäklare” skyller korankravaller på polis: ”De har också deltagit i situationen”

Läs även: Prisad av vänstern för städning efter korankravaller – döms till tre års fängelse för upplopp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag