Skrev att somalier var lata – anmäld och åtalad

Olagligt, menar åklagaren.
  • Torsdag 24 jan 2019 2019-01-24
E-post 1907

UDDEVALLA Idag äger rättegången mot en man i 70-årsåldern rum, för att han på Facebook skrivit att somalier var lata. Det var över gränsen enligt den privata organisationen Näthatsgranskaren som polisanmälde, och åklagaren valde att driva fallet till åtal.

Näthatsgranskaren är en ideell förening som själva anger att de har till ändamål ”attt öka förutsättningarna för det demokratiska samtalet i Sverige” genom att polisanmäla användare av sociala medier för saker de skrivit. Att kalla somalier lata, exempelvis. Det var i anslutning till en SVT-artikel om att bara 20 procent av somalierna i Sverige hade arbete som mannen skrev att det var ljug, och att ”ingen somalier kan arbeta de är det lataste folket i denna värld”.

Läs även: Bakslag för Näthatsgranskaren – pensionär frias för hets mot folkgrupp

När mannen blir förhörd av polisen mer än ett år senare minns han inte riktigt varför han skrev som han gjorde men hävdar att det måste vara han som har gjort det.

– Ska jag vara ärlig så brukar jag skriva ännu tyknare, säger han i förhöret.

Läs även: Jan Sjunnesson kallad till polisförhör efter satirteckning – anmäld av Näthatsgranskaren

Han uppger att han blir upprörd när han läser ”sånt som att de har våldtagit en tjej i rullstol och såna saker, det är då jag tänder till.”

– Jag har ju skrivit om muslimer ibland och halva min släkt är muslimer och t.o.m. de säger ibland ”nu får det fanimej vara slut” och sitter man i den röran hela tiden så blir det väl så, berättar han för polisen.

Åklagaren anser att mannen gjort sig skyldig till att ha uttryckt ”missaktning för folkgrupp” genom att beskriva dem som lata. Idag prövas målet i Uddevalla tingsrätt.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag