Skuldberget växer för krisande Metro – ägaren flaggar för företagsrekonstruktion

Metro är känd för Viralgranskaren. Foto: Faksimil Metro
  • Söndag 24 mar 2019 2019-03-24
E-post 221

Nyligen slog Kronofogdemyndigheten till mot Metro och säkrade 2,8 miljoner på tidningens bankkonton. Samtidigt har personalens pensionsinbetalningar uteblivit, rapporterar Expressen. Nu kan Metro bli föremål för företagsrekonstruktion.

I början av mars rapporterade Nyheter Idag att konkurrenten Metro har miljonskulder som ligger för indrivning av Kronofogdemyndigheten. Nu har myndigheten lyckats säkra 2,8 miljoner kronor på bankkonton som tillhöra tidningen.

Men totalt har Metro närmare nio miljoner registrerade hos kronofogden, varför det fortfarande fattas pengar till skatteskulderna. Och skatteskulderna är bara en del av hela skuldberget som byggts upp.

Tidningen Expressen har granskat Metros ekonomi och funnit ett antal betalningsförelägganden som kommit in senaste året. Där återfinns tjänstepensionsbolagen Collectum och Fora men även Postnord, Scandic Hotels och Kantar Sifo. Till det ska läggas att hyresvärden Alecta har sagt upp hyreslokaler i centrala Stockholm på grund av utebliven betalning av hyror om 2,4 miljoner.

Tänker stämma förra ägaren Kinnevik

Metros VD Christen Ager-Hanssen säger till Expressen att det kan komma bli aktuellt med en företagsrekonstruktion. Han lägger även skuld på förra ägaren Kinnevik som han anklagar har blåst upp siffror över Metros förväntade vinst i samband med försäljningen av verksamheten.

Nu tänker Ager-Hanssen stämma Kinnevik på 300 miljoner kronor.

– De ljög om de faktiska förhållandena. Det har kostat oss 150 miljoner kronor och vill kosta oss 150 miljoner till för att få ordning på bolaget. Deras svekfulla agerande är tydligt beskrivit i interna mejl. Vi har gått igenom alla mejl och ekonomiska avtal. Deras agerande kommer att finnas tydligt dokumenterat i stämningsansökan, säger han till Expressen.

Anklagelserna tillbakavisas emellertid av Kinneviks kommunikationsdirektör Torun Litzén som sägar att ”vi känner oss trygga med hur försäljningen av Metro gick till”.

När Kinnevik sålde Metro köptes tidningen av bolaget Custos där finansmannen Mats Qviberg var delägare. Efter en uppmärksammad intervju med Nyheter Idag tvingades Qviberg lämna sitt ägande i Metro.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag