Skulle skicka kriminella gäng hem till politikerna – så gick det sedan

John Curovac tog fajten mot gängen. Foto: Privat / O.Horbacz (CC BY 2.0)
  • Onsdag 25 Dec 2019 2019-12-25
E-post 778

VÄXJÖ Ica-handlaren John Curovacs plan att låta kriminella gäng åka taxi hem till de lokala politikerna sattes aldrig i verket. Men problemen har löst sig ändå och gängen har hållit sig borta.
– Det fungerar att säga ifrån, säger Curovac.

Under ett års tid hade John Curovac problem med ungdomsgäng som trakasserade kunder och personal i hans Ica-butik i Växjö. Varje dag ska de ha dykt upp och uppträtt hotfullt och våldsamt.

Då han upplevde det som att de lokala politikerna inte visade något intresse för att lösa problemen bestämde han sig för att ta till ett något ovanligt grepp. Han gav politikerna 30 dagar att agera – annars skulle han betala taxi för att skjutsa ungdomarna till politikernas hem.

– Jag insåg att ingen gör någonting så länge de inte behöver, säger Curovac.

Läs mer: TAXI TILL POLITIKERNA: Snart skickas kriminella gängen hem till politikerna – Icahandlaren har fått nog

Efter att ha gått ut med sitt krav offentligt ”bröt helvetet loss”, som han uttrycker det. Enligt Curovac vände sig både politikerna och lokalpressen mot honom och försökte framställa honom i dålig dager.

30 dagar senare, den 24 oktober, var Curovac redo att skicka iväg ungdomarna med taxi – men valde i sista sekunden att avstå. Han tycker att han har fått dra hela lasset själv och att andra också måste göra sin del.

– Varför ska en enda människa göra hela jobbet?, säger Curovac och menar att människor tillsammans måste hjälpas åt för att få bukt med problemen.

Nu i december tycks problemen med ungdomarna ha löst sig ändå. Gängen har inte kommit tillbaka, uppger John Curovac, som säger att han fick stöd av polisen och väktare.

Han tror också att han fick respekt av gängen för att han vågade stå upp mot dem.

– Det fungerar att säga ifrån. Det är bara det att man måste ha lite tålamod för att se resultaten, säger han.

– Tystnad gör inte världen bättre. Så länge vi är tysta förstår både kriminella och politiker att de kan göra vad de vill, avslutar Curovac.

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag