Skyttedal: ”Jag kommer berätta vad som hänt”

Sara Skyttedal (KD). Foto: European People's Party
  • Fredag 19 jan 2024 2024-01-19
E-post 0

På fredagen briserade en mindre bomb i politik-Sverige när SVT avslöjade att Kristdemokraterna petat sin toppkandidat till Europavalet Sara Skyttedal och ersatt henne med medieprofilen Alice Teodorescu Måwe.

Skyttedal var i hetluften flera gånger förra året, först när hon i uttalanden och en debattartikel stödde en legalisering av cannabis, vilket inte hade stöd i partiet.

Sedan polisanmälde Skyttedal KD:s dåvarande partisekreterare Johan Ingerö för sexuellt ofredande på en efterfest till KD:s valvaka under EU-valet i maj 2014, efter att hon och Ingerö grälat om hennes medverkan i SVT:s ”30 minuter” där hon diskuterade cannabispolitik.

– Partiet ville att jag skulle vänta några veckor med intervjun. SVT ville inte vänta. Partiet ber mig då ställa in. Jag ber Johan om att få vänta med besked om det tills min familj mår bättre. Då skriker han i telefon att jag är ’körd i partiet’, sade Skyttedal till Dagens Nyheter.

– Tonen och språket river upp gamla sår i mig. Situationen blir väldigt obehaglig, trots att den är så banal. När han skriker väcks den enorma rädslan i mig på nytt. Han passerar en gräns igen och allt det som jag skjutit undan väller upp i mig. Jag kan inte stålsätta mig längre, fortsatte hon.

Ingerö nekade till anklagelserna och polisens utredning lades ned då det påstådda brottet preskriberats, men Ingerö tvingades ändå lämna posten som KD:s partisekreterare.

Även Skyttedal hängde löst och petades som partiets kandidat till Europaparlamentet nästa mandatperiod, men tog sig tillbaka till toppen av KD:s vallista efter att ha utmanat och besegrat sin tilltänkta ersättare David Lega under en omröstning på partifullmäktige i oktober.

Men nu fimpar alltså KD Skyttedal som Europakandidat för gott, och skälet ska enligt uppgifter i flera medier vara att Skyttedal kontaktat Sverigedemokraterna med en förfrågan om att bli partiets toppkandidat till Europaparlamentet.

Enligt uppgifter till Expressen ska KD ha fått ”indicier” från SD om att Skyttedal sökt sig till partiet. Partiledare Ebba Busch uppger till tidningen att partistyrelsen beslutade att peta Skyttedal under torsdagen.

– Det beslutet baseras på kontakter hon haft med ett annat parti, men också på sättet hon valt att inte redogöra för det, säger Busch till Expressen.

I ett inlägg på sociala medier på fredag förmiddag skriver Skyttedal att hon ”kommer berätta vad som hänt med mina ord, men inte idag.”

Skyttedals ersättare som KD:s toppkandidat i Europavalet Alice Teodorescu Måwe är en välkänd krönikör som liksom Skyttedal varit i hetluften flera gånger genom åren.

När hon blev politisk redaktör på Göteborgs-Posten 2015 ledde det till ramaskri bland tidningens vänstervridna skribenter, och hon var även i centrum för turbulensen kring sajten Bulletin då hon hörde till den grupp välkända skribenter som under stor upptsåndelse lämnade sajten i mars 2021, bara månader efter att sajten grundats, efter publika konflikter med grundaren Tino Sanandaji.

Beskedet att Teodorescu kandiderar för KD i Europavalet kommer mitt under den pågående säsongen av SVT:s program ”Teodorescu och Suhonen”, som Teodorescu leder tillsammans med S-profilen Daniel Suhonen.

Eftersom det bryter mot SVT:s regler att låta en politiker leda ett program under ett valår stoppas Teodorescus medverkan i programmet, vars nästa avsnitt skulle spelas in på tisdag.

– Det mottogs med stor förvåning och överraskning. Många tycker förstås att det är tråkigt att vi inte kan avsluta programmet med Alice som programledare, säger Michael Kucera, programchef på SVT, till Expressen.

SVT:s redaktör för programmet Johanna Eklundh skriver i ett inlägg på plattformen X att varken SVT eller Teodorescu kände till att hon skulle bli KD-kandidat när det senaste avsnittet sändes i onsdags.

– Det finns alltid en risk när man har med personer som rör sig i politikens närhet. Alice har funnits på den borgliga kanten länge, skrivit det moderata idéprogrammet och hela tv-programmets idé är ju att ha två politiska djur som kan tänka själva, så att det här händer tycker inte jag är konstigt på något sätt. Det som gör det speciellt är ju att det sker när det finns tre program kvar att spela in, säger hennes tidigare kollega Daniel Suhonen till Expressen.

Läs även: KD petar Skyttedal – ersätter med Teodorescu Måwe

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag