Skyttedal (KD): Därför bör cannabis legaliseras

Sara Skyttedal (KD). Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Söndag 11 dec 2022 2022-12-11
E-post

Det är dags för Sverige att legalisera cannabis. Det tycker EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD), som tidigare varit en stark förespråkare för Sveriges nolltoleranslinje mot narkotika. ”Men jag har ändrat mig”, skriver Skyttedal i en debattartikel för Dagens Nyheter som får både ris och ros.

I debattartikeln skriver EU-parlamentarikern att det inom politiken funnits otaliga exempel på den svenska åsiktskorridoren där vissa frågor inte fått diskuteras utifrån ett kritiskt perspektiv.

En av dessa är narkotikafrågan, menar KD-politikern, där det finns ett i stort sett enhälligt stöd för den svenska nolltoleranslinjen. Skyttedal skriver att hon själv i allra högsta grad har varit delaktig i att upprätthålla den åsiktskorridoren.

Men nu har hon ändrat sig.

”Enligt min mening finns det ett stort behov av att helt se över narkotikapolitiken och inte på förhand stänga dörren till någon åtgärd. Inom ramen för den pågående statliga narkotikautredningen har en nästan enhällig riksdag redan på förhand avgjort vilka åtgärder som är aktuella att överväga. Politiken har också fastslagit att den restriktiva politiken ska vidmakthållas”, skriver Skyttedal.

Vidare menar hon att Sverige i och med rådande lagstiftning buntar ihop substanser som inte har någon koppling till varandra på ett godtyckligt vis.

Hon skriver också att Sverige hamnar näst högst i EU vad gäller narkotikarelaterade dödsfall och att hon är övertygad om att en avkriminalisering för eget bruk skulle bidra till att minska denna dödlighet.

”Därtill skulle en full legalisering av cannabis strypa en av de viktigaste intäktskällorna för de kriminella gängen. Då skulle vi kunna överblicka konsumtionen och komma i kontakt med personer med riskbruk, säkerställa åldersgränser och därtill införa punktskatter. Precis som för den minst lika skadliga drogen alkohol”, skriver Skyttedal.

Komikern Aron Flam, som tidigare debatterat Skyttedal när hon var mot legalisering, hyllar nu EU-parlamentarikern på Twitter.

Debattartikeln får också journalisten Kenan Habul att jubla.

Johan Wicklén, som nyligen gett ut en bok om historien bakom den svenska narkotikapolitiken, skriver att ”en reform av svensk narkotikapolitik allt mer ser ut att bli ett högerprojekt”.

Den tidigare S-ministern Annika Strandhäll är däremot kritisk och anser att KD nu bara består av populism.

Läs även: Cannabis på god väg att legaliseras i Tyskland

Läs även: ”Legalisera cannabis – nu!”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag