SL sparkar tunnelbanevärdar: ”Uppvisat kriminella värderingar”

Stockholms tunnelbana. Bild: Jorges/Wikimedia Commons
  • Tisdag 22 okt 2019 2019-10-22
E-post 333

Stockholms Lokaltrafik, SL, avbryter med omedelbar verkan samarbetet med organisationen Lugna Gatan som arbetat som så kallade ”ungdomsvärdar” i lokaltrafiken i Stockholm.

– Polisen har meddelat SL att man inte rekommenderar fortsatt samarbete med Lugna gatan. Därför häver SL sitt avtal med omedelbar verkan, säger Sara Catoni, vd på SL i ett pressmeddelande.

Anledningen till det avbrutna samarbetet är uppgifter från polisen om att Lugna Gatan har anställt personal som vid sidan av sitt arbete även ingår i kriminella nätverk, samt kritik från polisen mot att Lugna Gatan brister i bakgrundskontroll av sina anställda vad det gäller belastningsregister, drogtest och att de inte fortsätter med sin kriminella livsstil samtidigt som de arbetar som ungdomsvärdar.

Enligt Catoni var polisens rekommendation avgörande för SL:s beslut.

– Svaret vi fick var avgörande. Polisen ger exempel på situationer när ungdomsvärdarna inte tagit avstånd från kriminella vänner och uppvisat kriminella värderingar, säger Catoni till Svenska Dagbladet.

Problemen med Lugna Gatan har varit kända länge. Redan i december 2015 uppmärksammade SVT:s Uppdrag Granskning att kriminella anställdes som trygghetsvärdar av Lugna Gatan.

I samband med att reportaget sändes kallade den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali Fryshuset, som Lugna Gatan är en del av, för ”Stockholms största skämt” och menade att de på 90-talet finansierat den nazistiska organisationen Vitt Ariskt Motstånd, VAM.

Läs även: Starka reaktioner efter Uppdrag Granskning om Lugna gatan: ”Livsstilskriminella”

Enligt Carin Balfe Arbman, kommunikationschef på Fryshuset, kommer beskedet som en blixt från klar himmel.

– Vi har nu samtal med polisen och vår uppdragsgivare för att reda ut vad de sagt. Vi måste få mer underlag innan vi kan uttala oss, säger Arbman till Aftonbladet.

I maj i år tillbakavisade Carin Balfe Arbman uppgifter om att  22 av 79 ungdomsvärdar hos Lugna gatan ska ha begått brott samtidigt som de var anställda hos Fryshuset.

– Det är ett underlag som inte stämmer. Vi har sett ett brott och det handlar om en person som gjort sig skyldig till olovlig körning och rattonykterhet och det brottet begicks när personen varit anställd hos oss i ungefär ett år, sade Arbman till SVT.

Enligt vad Arbman sade då så begärde Fryshuset utdrag från belastningsregistret när de anställde ungdomsvärdar. Däremot kontrollerade man inte de som redan anställts regelbundet utan gjorde istället löpande stickprov.

– Men vi kommer att börja göra mer regelbundna kontroller nu, lovade Arbman.

Beslutet innebär att omkring 45 anställda på Lugna Gatan kommer förlora sina arbeten. En del av dem kan emellertid anställas på nytt, men då av ett bevakningsföretag som samarbetar med SL.

– Många av Lugna gatans medarbetare gör idag ett utmärkt arbete som ungdomsvärdar. Det är beklagligt att enskilda medarbetare drabbas när vårt förtroende för Lugna gatan har upphört, men bristerna är för stora för fortsatt samarbete. Det bevakningsföretag med vilket vi har avtal, kommer däremot att erbjuda de ungdomsvärdar som uppfyller branschens krav, möjlighet till anställning, säger SL:s vd Sara Catoni.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag