Starka reaktioner efter Uppdrag Granskning om Lugna gatan: ”Livsstilskriminella”

Några av reaktionerna på Twitter. I bakgrunden Johan Oljeqvist i Uppdrag Granskning. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Onsdag 9 Dec 2015 2015-12-09
E-post 348

STOCKHOLM På onsdagen visade SVT Uppdrag Granskning hur trygghetsvärdar anställda av fryshuset genom projektet ”Lugna gatan” samtidigt begår brott. Reportaget väcker starka känslor i sociala medier. ”Anställning av våldtäktsmän, misshandlare, mordhotare. Lugna Gatan känns inte särskilt lugn – eller trygg”, skriver en användare på Twitter.

Efter att SVT Uppdrag Granskning visat hur trygghetsvärdar anställda genom Fryshuset i Stockholm i ett projekt som heter ”Lugna gatan” samtidigt begår grova brott har reaktionerna varit hårda i sociala medier. En av trygghetsvärdarna i Lugna Gatan var delaktig i det våldsamma rånet av en pantbank i Västerås, en händelse som Nyheter Idag tidigare rapporterat om.

Redan då kunde även Nyheter Idag avslöja att en av de häktade rånarna fått beröm av dåvarande justitieminister Beatrice Ask för sitt engagemang med att vakta ett Apotek som utsatts för brott.

Men kriminaliteten hos trygghetsvärdarna i Lugna Gatan sträcker sig till långt fler händelser än rånet av pantbanken. En trygghetsvärd har varit dömd för våldtäkt, en annan har hotat att skjuta en fjortonåring i benet och enligt före detta trygghetsvärdar som Uppdrag Granskning talat med används hot och våld som metod för att behålla lugnet på ytan i förorter i Stockholm.

”Stockholms största skämt”

På Fryshusets hemsida har det laddats upp ett PDF-dokument för att bemöta det reportage som Uppdrag Granskning visar. Där menar Fryshuset att inga av de ungdomar som berättar att de blivit hotade eller misshandlade av trygghetsvärdarna har anmält händelsen till polisen, samtidigt som man pekar på att det förekommer mycket rykten.

”Hot och våld är aldrig accepterat i Lugna Gatan. Lugna Gatans värdar har arbetat i stadsdelar, skolor och lokaltrafik under 20 år. Så vitt vi vet har det inte under dessa år förekommit någon anmälan mot våra Lugna Gatan-värdar om hot och våld under tjänstgöring. Vi vet att det finns en hög grad av ryktesspridning i de miljöer vi arbetar i. Vi har genom åren lärt oss att inte agera på dessa rykten”, står att läsa i pdf-dokumentet.

På Twitter möter reportaget från Uppdrag Granskning kraftiga reaktioner och den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali kallar Fryshuset för ”Stockholms största skämt”. Han menar även att de finansierar livstilskriminella.

Nedan ser du ett axplock av reaktioner på twitter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag