Slakt på Sveriges Radio – upp till en kvarts miljard ska skäras ned

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 13 sep 2023 2023-09-13
E-post

Sveriges Radio kommer behöva spara in på mellan 200 och 250 miljoner kronor per år, av vilka 130 till 150 miljoner kommer tas från programverksamheten, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö i ett blogginlägg på SR:s sajt.

Besparingarna innebär bland annat att SR kommer att behöva dra ned på antalet anställda. ”Det är idag för tidigt att säga exakt hur många som kommer att omfattas eller i vilken del av företaget ändringarna kommer att ske men allt tyder på att vi kommer att få genomföra uppsägningar. Vår ambition är att kunna ge alla våra medarbetare tydliga besked så fort som möjligt” skriver Benkö.

Ett av skälen till besparingarna är ökade kostnader på grund av inflationen, i form av höjda löner, räntor och hyror. Ett annat skäl som Benkö pekar ut är ”Nya lagkrav och ett förändrat säkerhetspolitiskt läge gör att vi måste investera mer i säkerhetsskydd och beredskap, eftersom Sveriges Radio har en avgörande roll i Sveriges civila beredskap.”

Läs även: Sveriges Radios vd: Extern utredning av oss bryter mot grundlagen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag