Slog ihjäl Inger, 78 – kan nu bli svensk medborgare

Bild: Nyheter Idag
  • Lördag 13 maj 2023 2023-05-13
E-post 0

I mars 2010 slog en då 23-årig man ihjäl den 78-åriga Inger i Landskrona efter ett bråk vid en parkeringsplats. Nu kan samme man komma att bli svensk medborgare, skriver Expressens ledarskribent Sofie Löwenmark.

Det hela började med att Ingers make tutade på en bil som blockerade vägen till där han och Inger hade tänkt parkera. Då gick topplocket för den 23-åriga föraren, som trots att det fanns en nioåring i hans bil inte kunde bärga sig från att gå till attack mot paret.

Först misshandlade han maken och sedan slog han den 78-åriga damen i huvudet med ett knytnävsslag. Inger föll omkull och dog senare av skadorna, vilket Kvällsposten tidigare har rapporterat om.

Gärningsmannen dömdes för att ha vållat till Ingers död och påföljden blev två års fängelse. Frågan ifall han skulle utvisas prövades ej av domstolen.

13 år efter Ingers död har samme mans ansökan om svenskt medborgarskap stött på bekymmer.

Det beror inte på att han dödat en äldre kvinna, utan för att han för några år sedan ändrade sina födelseuppgifter hos Skatteverket. Därför har han inte rätt att tillgodoräkna all den tid han har vistats i Sverige utan enbart den period han levt här med riktig identitet.

Nu har dock Migrationsöverdomstolen gett honom prövningstillstånd för att komma fram till ett avgörande om hur vistelsetiden ska beräknas i det fall en statslös människa har korrigerat sina födelseuppgifter.

”Att medborgarskapsfrågan enbart handlar om att vänta ut tid, därtill efter ett känt identitetsfusk, synliggör hur oerhört lågt ställda kraven är. En rimlig utgångspunkt borde självklart vara att en person som dödar är diskvalificerad”, skriver Sofie Löwenmark i ledartexten.

Läs även: Sverige mest generöst med utfärdade medborgarskap i EU – igen

Läs även: Misstänkt mördare fick svenskt medborgarskap när han gömde sig i Armenien

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag