Slöjkrav för tjejer när elever besöker moské: ”Ha på dig anständiga kläder”

Kvinna i slöja. Foto: Daniele Febei
  • Fredag 18 nov 2022 2022-11-18
E-post 125

”Tänk på att ha på dig anständiga kläder, det vill säga inte visa magen, inte urringat, inte för korta byxor, kjol etc. Tjejer behöver täcka håret”. Så skrev Växjö Fria Gymnasium till sina elever inför ett besök på en moské, något som fick framförallt kvinnliga studenter att reagera starkt.

– Jag tänker att det är väldigt kränkande för oss tjejer framförallt och det är inte jämställt. Skolans policy är ju att det ska vara jämställt, men det är det inte om vi måste ha på oss sjal och anständiga kläder medan killarna får gå ditt som de är, säger en elev till P4 Kronoberg.

En representant från skolan har jämfört klädkraven med kraven på att bära exempelvis skyddshandskar hjälm när man besöker en industri.

– Det är en väldigt märklig parallell som dras mot religion och industri, för det är inte samma sak. Att ha på sig skyddshandskar och slöja, det är en väldigt stort skillnad, säger en elev.

– Jag kan förstå när man får direktiv över hur man ska klä sig och hur man ska föra sig och den har jag all respekt för, säger skolans rektor Klas Persson till P4 Kronoberg.

– Samtidigt var syftet med den här aktiviteten också att man ska få en större förståelse för våra olika världsreligioner, och nu har vi en möjlighet när vi har en moské i Växjö att kunna göra det här på vår temadag.

– Sedan ”anständig”, det är ett begrepp som kanske jag kan tycka är lite klumpigt om jag får uttrycka mig så.

Läs även: Ukrainska kvinnor fick klädkod på flyktingboende – skulle inte provocera män från andra kulturer

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag