Slutet för SVT:s ”Trumptisdagar”? Carina Bergfeldt lämnar som USA-korrespondent

Foto: Faksimil SVT
  • Tisdag 14 jan 2020 2020-01-14
E-post 1863

STOCKHOLM/WASHINGTON DC I tre och ett halvt år har Carina Bergfeldt varit SVT:s korrespondent i USA. Under sin tid som korrespondent introducerade hon bland annat ”Trumptisdag” i SVT:s morgonprogram och blev kritiserad av Granskningsnämnden för att ha påstått att USA:s president Donald Trump infört ”muslimförbud”. Nu slutar Bergfeldt – men planerar att vara tillbaka och bevaka presidentvalet, rapporterar SVT.

Bergfeldt tog över uppdraget som korrespondent i USA 2016 efter Erika Bjerström. Under sin tid i USA introducerade Bergfeldt bland annat segmentet ”Trumptisdagar” i SVT:s morgonprogram. Hon utsågs också till hedersdoktor av Umeå universitet som tyckte att Bergfeldt motverkade ”falska nyheter”.

”Hennes rapporteringar, präglade av hög aktualitet och professionalitet, bidrar på ett utomordentligt sätt till spridande av kunskap om vår samtid och utgör en motvikt till det nutida fenomenet falska nyheter.”

Strax innan promoveringen fick Bergfeldt rejält med smolk i glädjebägaren – ett inslag där hon påstod att USA:s president Donald Trump infört ”muslimförbud” kritiserades av Granskningsnämnden. Hennes påstående är falskt. Trump har inte infört – eller försökt införa – något ”muslimförbud”.

Läs mer: Kritiseras av Granskningsnämnden för osaklighet om Trump – nu får SVT-reporter doktorstitel i Umeå

Nyheter Idags krönikör, den konservative USA-experten Ronie Berggren, har varit mycket kritisk till Bergfeldt.

”Hon förmår inte att skildra vare sig Donald Trumps eller republikanernas politik ur deras eget perspektiv, utan förklarar alltid amerikansk politik ur Demokraternas perspektiv. Det gäller de flesta som rapporterar om USA i Public Service, men Bergfeldt går ofta ännu längre, genom sin vänsterpräglade felvinklade nyhetsrapportering”, har Berggren tidigare kommenterat till Nyheter Idag.

Läs mer: USA-experten om SVT:s USA-bevakning: ”Vänsterliberal”

När Carina Bergfeldt flyttar hem till Sverige ersätts hon av rutinerade Stefan Åsberg som gör sin tredje vända som USA-korrespondent för SVT. Åsberg har flera gånger fått priser för sin utrikesbevakning. Senast fick han Nils Horner-priset 2018, för bra utrikesjournalistik.

Men Carina Bergfeldt tar inte ett definitivt farväl av USA. Under presidentvalet i USA i höst räknar hon med att vara tillbaka och rapportera.

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag