Smuggling till fängelser ökar i Sverige

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Söndag 18 Dec 2022 2022-12-18
E-post 128

Smuggling till fångar i svenska fängelser har varit på uppgång under senare år. I synnerhet är det droger och telefoner som smugglas till fängelserna, rapporterar SVT.

– De vill etablera sina egna kommunikationskanaler utan myndigheternas kontroll, säger Joakim Righammar, enhetschef på Kriminalvården, till SVT.

Efter att krypterade chattjänster, däribland Encrochat som knäcktes av fransk polis, dekrypterats har allt fler gängmedlemmar i de kriminella organisationernas toppskikt hamnat bakom lås och bom.

I och med fler intagna följer också nya problem och enligt Kriminalvården är det på grund av långa fängelsestraff för gängkriminella och brist på personal som bidragit till ökad smuggling till anstalterna. Dessutom finns det inte heller tillräckligt med knarkhundar.

– När man har problem på de här områdena ökar riskerna, säger Johan Molinder, säkerhetsanstaltschef på Hall, till SVT.

Kriminalvården har under lång tid haft svårt att rekrytera tillräckligt med ny personal. Enligt en prognos för nästkommande tre år är de i behov i 40 000 nya medarbetare om de även fortsättningsvis ska kunna utföra sitt jobb på ett säkert vis.

Läs även: Överfullt på fängelserna – nu får fångarna flytta in i villor

Läs även: Hot och våld mot personal på fängelser ökar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag