Snecker (V) vill lyssna på ”orten” om kriminaliteten – stor studie visar att boende vill ha hårdare tag

Linda Snecker och Hjällbo centrum. Bild: Sveriges Riksdag/ Bulver/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 27 aug 2020 2020-08-27
E-post 458

Linda Snecker (V) skriver på Twitter att hon lyssnar på ”orten” när det handlar om kriminaliteten i våra förorter. Men en stor undersökning från förra året visar att boende i förorterna Hjällbo och Bergsjön vill se hårdare tag mot kriminalitet och bidragsberoende. 

På torsdagen skrev Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson i ett inlägg på Twitter att ”debatten om gängkriminalitet begås av fyra vita män från S och M som uppenbart inte är uppväxta i särskilt utsatt område som föreslår politiska åtgärder ej anpassade för utsatta områden”.

Själv hävdar Snecker, som påpekar att hon är uppväxt i medelklassområdet Bålsta, att hon ”lyssnar mer på orten än mitt eget privilegium”.

Läs även: Snecker (V) om vapenvåldet: ”Liv går i spillror för att borgerliga partier vägrar se allvaret”

Men en stor undersökning om attityderna bland människor som bor i utsatta områden visar att en stor andel vill ha hårdare tag mot både brottslighet och bidragsberoende.

Läs även: Nu kräver Snecker (V) skärpta straff – för sexism

I oktober 2019 presenterades boken ”Förorten – Ett samhällsvetenskapligt reportage”, som bygger på två stora studier med intervjuer och enkätsvar om vad invånarna i Göteborgsförorterna Hjällbo och Bergsjön tycker om bland annat kriminalitet och bidragsberoende.

– De som går till jobbet, som ofta är tråkigt, blir vansinniga när de ser andra i området som inte sliter men ändå får hjälp, och de reagerar på skräpigheten, berättade Peter Esaiasson, professor vid Göteborgs universitet och ansvarig för projektet, för Dagens Nyheter.

”Man behöver inte leta för att hitta förespråkare för hårdare tag. Många irriterar sig på den till synes utbredda bidragsmentaliteten och många förvånas över polisens mjuka metoder” skrev Esaiasson bland annat i boken.

Under arbetet med boken hade Esaiasson tillsammans med en grupp andra forskare intervjuat 886 boende i Hjällbo och Bergsjön samt samlat in svar från 2.500 personer i en webbenkät tillgänglig på fyra olika språk.

Nyheter Idag söker Linda Snecker för kommentar.

Listan på åtgärder som de svarande i studien i Hjällbo och Bergsjön ansåg var mycket viktiga

Få kontroll över brottsligheten: 86 procent

Att fler föräldrar håller koll på sina barn: 84 procent

Hålla ordentligt rent i området: 75 procent

Att ungdomarna får mer att göra: 69 procent

Att kvinnor och män blir mer jämställda: 64 procent

Få ordning på stökiga grannar: 50 procent

Att fler svenskar flyttar in: 45 procent

Att fler poliser rör sig i området: 43 procent

Att färre flyktingar flyttar in: 35 procent

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag