Snecker (V) om vapenvåldet: ”Liv går i spillror för att borgerliga partier vägrar se allvaret”

Bild: Nyheter Idag/Faksimil Twitter
  • Fredag 7 aug 2020 2020-08-07
E-post 291

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker går till hårt angrepp på ”borgerliga partier” som hon anklagar för att inte ”se allvaret” i den senaste tidens uppmärksammade vapenvåld.

Snecker skriver även att ”daltandet med vapenlagarna måste få ett stopp” i inlägget, där hon också delar en artikel från Omni som handlar om att risken för att oskyldiga skjuts vid kriminella uppgörelser har ökat sedan 2011, samtidigt som användningen av automatvapen har ökat med 50 procent.

Läs även: Tonårsflicka mördad i drive by-skjutning

I ett följande inlägg skriver Snecker att ”Vapen dödar. Gängens nätverk är svåra att knäcka. Så enkelt är det. Då gäller det att attackerar från två håll samtidigt. Hårdare vapenlagar å ena sidan. Rejäl upprustning av samhället på den andra. Gängen rycker på axlarna åt hårdare straff.”

Tidigare i år har Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson John Widegren och Teodor Johansson, distriktsstyrelseledamot Muf Östergötland, skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med sportskytten Pia Clerté som kritiserar regeringens förslag om att införa licens på vapenmagasin.

”Magasinreglering kommer inte att göra det svårare för gängkriminella – de kommer inte att skaffa licens och de kommer inte sluta skjuta för att magasin blir licenspliktiga. Det kommer i stället att slå mot några av de mest laglydiga medborgarna i Sverige – de som redan har tillstånd att inneha vapen – sportskyttar och jägare” skrev de bland annat i artikeln.

När det gäller just automatvapen friades en man för vapenbrott i augusti 2018 trots att han gick omkring med ett skarpladdat automatvapen i Malmö.

Läs även: Nu kräver Snecker (V) skärpta straff – för sexism

Vänsterpartiet är inte för straffskärpningar generellt, men partiet har tidigare drivit frågan om att höja straffen för vapenbrott, något regeringen också genomfört.

Samtidigt har Snecker tidigare skrivit på Twitter att ”kriminella blir inte mindre brottsliga för att dom sitter i fängelse, precis som sjuka inte blir mindre sjuka bara för att dom är på sjukhus”.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har drivit på om olika former av ytterligare skärpningar av straffen för vapenbrott, som att fler vapenbrott ska betraktas som grova, medan Kristdemokraterna vill se hårdare straff generellt.

Nyheter Idag söker Linda Snecker för kommentarer.

Läs även: Paulo Roberto bekräftar sexköp – Snecker (V): ”Sexköp måste leda till fängelse”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag