Socialarbetare: Jag varnade för transexuell seriemördare och fick sparken

Bild: New York Police Department
  • Onsdag 7 dec 2022 2022-12-07
E-post 80

En före detta anställd vid ett boende för hemlösa i New York stämmer sin tidigare arbetsgivare. Enligt stämningsansökan ska den anställde ha fått sparken för att hon larmat om en hotfull, transexuell boende som senare styckmördade en kvinna.

Den 27 februari i år gick en 68-årig kvinna in i 83-årige transvestiten Harvey Marcelins lägenhet på ett boende för hemlösa HBTQ-personer i New York. Några dagar senare anmäldes kvinnan till polisen som saknad.

När den rullstolsburne Marcelin försökte göra sig av med offrets ben och torso på stadens gator fastnade hon på övervakningskameror, och vid gripandet hittade polisens offrets huvud i Marcelins lägenhet.

Marcelin hade tidigare dömts för två kivnnomord, och har tillbringat sammanlagt 50 år av sitt liv i fängelse för dåden. Hon dömdes till minst 20 år i fängelse efter att ha skjutit ihjäl sin flickvän 1963, och blev villkorligt frigiven 1984.

Två år senare dömdes hon till mellan 6 och 12 års fängelse för dråp efter att hon knivhuggit en ex-flickvän vars kropp hon dumpade i en väska på trottoaren nära Central Park. Hon frisläpptes 2019.

Nu har en tidigare anställd på ett boende där Marcelin bodde innan det senaste dådet stämt sin tidigare arbetsgivare, rapporterar New York Post.

Enligt Monica Archer ska hon ha fått sparken för att hon varnat för Marcelin, som ska ha hotat personal och varit beväpnad på boendet.

Enligt stämningsansökan ska Marcelin, vars tidigare brott var kända av personalen, upprepade gånger ha hotat personal, och även hotat Archer med att följa efter henne efter jobbet, vilket fick henne att ta alternativa vägar hem.

När boendets ledning lät Marcelin flytta till en egen lägenhet fortsatte Archer larma om faran med att låta den hotfulla, dömda mördaren bo på egen hand. Bara en vecka senare greps Marcelin av polis som misstänkt för mord.

Enligt Archers stämningsansökan valde hennes arbetsgivare att straffa henne för hennes varningar genom att ge henne sparken för olydnad, trots att det saknades dokumentation på att hon inte lytt instruktioner.

– Alla ska känna sig säkra på arbetet och arbetsgivare ska behandla säkerhetsfrågor på ett effektivt sätt. Istället mötte hon otaliga hinder, men har inför motgångarna visat fantastiskt mod i sitt beslut att stå upp för och göra det som är rätt, och att kämpa för rättvisa, säger Archers advokat.

Harvey nekar till brott.

Läs även: Seriemördande transvestit, 83, åtalas för styckmord – hade avhugget ben i sin rullstol

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag