Socialdemokrat i blåsväder för ”olämpliga” kommentarer – bland annat om judar

Partiledare Stefan Löfven (S). Foto: Flickr/Socialdemokraterna
  • Tisdag 16 okt 2018 2018-10-16
E-post 754

HÄSSLEHOLM 19-årige Omar Al-Ganas fick flest personkryss i sitt parti Socialdemokraterna i kommunvalet i Hässleholm. Nu avslöjar sajten Samhällsnytt att Al-Ganas har gjort kommentarer på internet som han själv kallar ”olämpliga”. Partiet har bett honom att avgå.

Omar Al-Ganas stod som nummer 14 på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige i Hässleholm. Men i slutändan hade 19-åringen fått fler personröster än förstanamnet Lena Wallentheim.

Även före valet visade Al-Ganas stor självsäkerhet. Till Kristianstadsbladet sade han att hans valresultat ”kommer att chocka medborgarna” och att han knappt behöver bedriva valkampanj i sitt hemområde.

Nu avslöjar Samhällsnytt kommentarer som Omar Al-Ganas har skrivit och som han själv tar avstånd från. På sajten ask.fm fick han en fråga om vad han hatar mest. Då svarade han ”judar som äter äpple”, vilket kan vara en hänvisning till att judar äter äpple när de firar sitt nyår.

En annan gång har han gillat en kommentar på Facebook från en person som hoppas att Donald Trump ”får nackskott”. När han på ask.fm får frågan om vad han skulle göra om han var osynlig, svarar han: ”Slagit sönder alla och dödat Israels och USAs president”.

Samhällsnytt har sökt Omar Al-Ganas för att ställa frågor om dessa kommentarer och andra saker som socialdemokraten har skrivit. Sajten har inte fått svar från vare sig honom eller någon annan partiföreträdare i kommunen.

På Facebook skriver dock Omar Al-Ganas om saken: ”När jag var 13 år gammal uttryckte jag olämpliga kommentarer mot bl.a. judar, men även andra. Jag var ett barn då och hade inte format mina värderingar än. Idag är jag vuxen, med ambitionen och inställningen att alltid stå upp och arbeta för alla människors lika värde.”

Sedan partiet fick nys om hans bakgrund har han blivit ombedd att avgå så att ledningen slipper utesluta honom. ”Styrelsen uppmanar honom nu att lämna samtliga uppdrag, då vi anser förtroendet vara förbrukat”, skriver Irene Nilsson, ordförande för S i Hässleholm, till tidningen Frilagt.

Al-Ganas verkar dock inte ha för avsikt att lämna sin plats självmant:

”Är det rätt och logiskt att jag ska dömas utifrån mina handlingar som barn? Att hotas om uteslutning, utan någon förvarning? Att bli pressad för mitt engagemang på detta sätt? Jag har i många år visat, att jag absolut inte står för de åsikter jag uttryckt då. Främst genom mitt politiska engagemang, men även genom andra engagemang.”

Men enligt Samhällsnytt stämmer det inte att han skrev kommentarerna när han var 13 år. Frågorna från ask.fm ska han ha besvarat när han var närmare 15. Inlägget om Israels och USA:s presidenter ska 19-åringen ha gillat någon gång under de senaste två åren.

Läs även: Elever i Göteborg försvinner efter sommarlov – bortgifta barn upptäcks inte

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag