Socialdemokraterna ändrar hållning – Kan komma att garantera Merkels fortsatta styre

Angela Merkel. Foto: EPP
Angela Merkel. Foto: EPP
  • Fredag 24 Nov 2017 2017-11-24
E-post 150

TYSKLAND För att undvika nyval och slutet på Merkels tid som självklar ledare helvänder de tyska Socialdemokraterna, SPD, och kan potentiellt tänka sig en koalitionsregering med Merkel. SPD lovade inför valet att gå in i opposition men nu anser många politiker att de har ett ansvar att bibehålla den rådande ordningen.

Regeringsförhandlingarna i Tyskland har kollapsat och ett nyval kan vara nära till hand om inte en fungerande regeringskoalition kan bildas. Tyska Socialdemokraterna hade inför valet i september lovat att inte regera med Merkels Kristdemokrater men nu säger Socialdemokraternas generalsekreterare, Hubertus Heil, att regeringsförhandlingarna fortsätter, uppger BLT.

Från 2013 och fram till senaste valet har Merkels Kristdemokrater, CDU, haft en koalitionsregering med tyska Socialdemokraterna, SPD. Inför valet bestämdes det att SPD skulle gå i opposition och inte gå in i en regering med Merkel. När regeringsförhandlingarna kollapsade för Merkel sökte hon sig till SPD för att undvika nyval.

Nu uppger däremot SPD att de inte tackar kategoriskt nej till att fortsätta förhandla om en potentiell regering och kan därför bryta med sitt vallöfte och garantera att Merkel sitter kvar vid makten.

Skulle det vara så att Tyskland kastas in i nyval är det mycket möjligt att det skulle innebära slutet för Merkel som politisk ledare. CDU gjorde ett dåligt val och flera röster bland Kristdemokraterna har höjts för att kunna potentiellt utmana hennes position.

LÄS ÄVEN: Kris om regeringsbildning i Tyskland – Kan innebära slutet för Merkel

SPD har under den senaste tiden fått utstå press av flera tunga politiker som hävdar att partiet har ett ansvar att bibehålla den politiska stabiliteten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag