Socialdemokraterna tokrusar i DN/Ipsos – Vänsterpartiet tappar stort

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 29 apr 2020 2020-04-29
E-post

S ökar kraftigt enligt DN/Ipsos mätning för april. S tar väljare från samtliga partier utom KD, men framförallt från V som tappar stort i mätningen. SD tappar något, men ligger kvar på en hög nivå med 21 procent.

Socialdemokraterna fortsätter öka kraftigt i opinionen under coronakrisen. I DN/Ipsos mätning för april får S 29 procent – en ökning med hela 7 procentenheter sammanlagt sedan bottennivån i februari.

Läs även: Bottenrekord för S i DN/Ipsos – SD fortsatt störst

– Det är en dramatisk omsvängning i väljarkåren och en ovanligt stor uppgång för S som är tillbaka i nivå med valresultatet, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

Alla partier utom KD tappar väljare till S, och enligt Källebring handlar det om väljare som tidigare övergivit S men nu kommit tillbaka.

Vänsterpartiet är det parti som tappar mest till S, och partiet står också för den största nedgången i april.

– Det är inte förvånande att V tappar med tanke på S uppgång. Partierna har historiskt varit kommunicerande kärl, även om effekten är mindre nu än för 25 år sedan, säger Källebring.

Läs även: Sentio: S rusar i opinionen – men högerblocket överlägset störst

DN/Ipsos mätning i april

Siffrorna avrundade till närmaste heltal. Förra mätningens siffra inom parentes.

Socialdemokraterna 29 (25)

Sverigedemokraterna 21 (22)

Moderaterna 18 (19)

Vänsterpartiet 9 (12)

Centerpartiet 7 (7)

Kristdemokraterna 6 (6)

Liberalerna 4 (5)

Miljöpartiet 4 (4)

V har bland annat tappat till S bland LO-väljare, liksom Sverigedemokraterna, som i februari var större än S.

I DN/Ipsos aprilmätning får SD 21 procent, vilket är en hög siffra för partiet men lägre än innan coronakrisen, då kriminalitet var den stora politiska frågan.

Moderaternas stigande trend bryts i mätningen, där partiet hamnar på 18 procent avrundat uppåt. I övrigt sker inga större förändringar i mätningen.

Tack vare ökningen för S ökar stödet för partierna bakom januariöverenskommelsens partier – S, MP, L och C – till 44 procent, medan den konservativa oppositionen – M, KD och SD – tappar till 45 procent.

Läs även: Socialdemokraterna ökar i DN/Ipsos – åter större än Sverigedemokraterna

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag