Socialdemokratisk politiker misstänks för otillbörlig valpåverkan

Genrebild.
  • Måndag 10 sep 2018 2018-09-10
E-post 703

DEGERFORS En socialdemokratisk politiker misstänks för otillbörlig valpåverkan efter att ha följt med väljare i valbåsen och hjälpt dem att rösta. Liknande händelser år 2010 ledde till att kommunvalet i Örebro fick göras om.

En socialdemokratisk politiker i Degerfors misstänks för att följt med väljare in i vallokalen och hjälpt dem med att rösta, rapporterar Dagens Nyheter. Det hela ska ha skett i en lokal för förtidsröstning i Degerfors, och Degerfors kommun har polisanmält händelsen.

– En politiker som stod på torget observerade att en politiker från ett annat parti gick in och ut från vallokalen med väljare. Politikern följde efter för att se vad som pågick och observerade då att personen följde med bakom skärmarna och hjälpte till, berättade kommunens valsamordnare Susanna Göransdotter för DN.

Läs även: Larm om klanröstning: M i Filipstad anmäler valfusk

Den anmälande politikern ska enligt Göransdotter komma från Vänsterpartiet. Det socialdemokratiska oppositionsrådet i Degefors Muris Beslagic tar avstånd från händelsen.

– Varken jag eller vårt parti har vetat om detta och står inte bakom det inträffade. Jag har dock inte pratat med den berörda personen och vill höra hans version innan vi tar ställning till hur vi går vidare.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter ska en socialdemokratisk politiker i Degerfors dessutom ha ringt till väljare och erbjudit ekonomisk kompensation för personkryss.

Otillbörlig valpåverkan kan i grova fall ge fängelse upp till fyra år, och 2010 års kommunval i Örebro fick göras om på grund av liknande händelser.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag