Söder ställer minister till svars för ”vansinniga” konstprojekt

Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
  • Torsdag 14 mar 2019 2019-03-14
E-post 6533

SVERIGE Skattemedel ska inte gå till ”fullständigt vansinniga” konstprojekt, säger riksdagsledamoten Björn Söder (SD). Han ställer nu kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) till svars för att ett konstprojekt tillägnat maskar och svampar fått drygt 1 miljon kronor i statsbidrag.

”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar” heter projektet som Expressen och även Samhällsnytt har uppmärksammat. Statliga Konstnärsnämnden har gett 1 030 000 kronor av skattebetalarnas pengar för att konstnärer ska göra verk med kryp och svampar som målgrupp.

– Förhoppningen är att vi vänder på ett perspektiv och tittar på naturen på ett helt annat sätt, att vi ser dom som bofasta och oss som migranter, sade konstnären Mats Caldeborg till Expressen.

Läs mer: En miljon skattekronor till konst – för maskar och svampar

I Expressens artikel ges ansvarigt statsråd, miljöpartisten Amanda Lind, möjlighet att kommentera tilldelningen av skattemedel.

”Som minister varken kan eller får jag kommentera eller försöka påverka myndigheters enskilda beslut. Det är också viktigt att det inte är vi politiker som styr över kulturens innehåll”, skriver hon i ett sms.

Sverigedemokraten Björn Söder är inte nöjd med svaret.

”Fri konst och kultur i all ära, men när det går skattemedel till fullständigt vansinniga projekt bör ansvarigt statsråd ställas till svars. Om inte ett statsråd kan, eller vill, vidta lämpliga åtgärder bör frågan om huruvida statsrådens funktion över huvud taget är nödvändig diskuteras”, skriver han i en skriftlig fråga till kulturministern.

Söder menar att regeringen kan påverka Konstnärsnämndens verksamhet genom det regleringsbrev man utfärdar till myndigheten varje år. Där står det hur mycket pengar myndigheten får och vad man ska använda det till.

”Kommer ministern att i kommande regleringsbrev tillförsäkra att skattemedel används på ändamålsenligt sätt, och vilka övriga åtgärder kommer ministern att vidta gentemot myndigheten Konstnärsnämnden?” skriver Söder i sin fråga som Amanda Lind väntas besvara i riksdagen.

Läs även: IS-terroristernas återkomst: ”Det säkraste sättet att skydda kommunens medborgare är nog att de är inlåsta”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag