Somalier döms till livstid och utvisning för ”felskjutning”

Foto: Patrik Svedberg
  • Fredag 23 feb 2024 2024-02-23
E-post 0

Den 20 januari skulle Kostas, 39, äta middag tillsammans med några vänner i Huvudsta nordväst om Stockholm. När de stod utanför restaurangen avlossades flera skott mot Kostas och hans vänner, och Kostas träffades och avled.

Tidigt i utredningen misstänkte åklagare att Kostas, som saknade koppling till kriminalitet, inte var den egentliga måltavlan, utan offer för en så kallad ”felskjutning”.

– Det finns en person som vi tror var den verkliga måltavlan som var i närheten, men inte på platsen, säger senior åklagare Maria Hävermark till Expressen.

Nu döms Mohamed Said, 30 och Mahamed Ali, 25, till livstids fängelse för mordet på Kostas. Said döms även till utvisning till Somalia, där han är medborgare, med förbud mot att återvända.

– Det är bevisat att 30– och 25–åringen har genomfört mordet tillsammans. Även om det inte har kunnat klarläggas vem som var skytten, eller om det fanns fler personer med dem i flyktbilen, har de varit delaktiga i gärningen på ett sådant sätt att båda ses som gärningsmän, skriver rättens ordförande rådmannen Evelina Säfwe i ett pressmeddelande.

Said och Ali kopplas till det kriminella nätverket ”FLG”, eller ”Filterlösa grabbar”, och tros ha agerat som frilansande mördare på uppdrag av nätverket Foxtrot i konflikten med det så kallade Dalen-nätverket. I bevisningen ingår en chattkonversation där nätverket FLG tar på sig att utföra mordet åt Foxtrot.

Även Foxtrots bombmakare Alfred Wennberg, 26, som nyligen dömts för flera andra grova brott, döms till fem år och tre månaders fängelse för medhjälp till mord. En 27-årig man som bland annat bytt jacka med en av gärningsmännen döms för grovt skyddande av brottsling, medan en person frikänns helt från brott.

Läs även: Hovrätten dömer afghansk våldtäktsman till utvisning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag