Somaliland skärper lagstiftningen – Våldtäkt av barn ger 15 år till livstids fängelse

Kvinnor i Hargeisa i kö till vallokal. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 12 feb 2018 2018-02-12
E-post 878

HARGEISA Somaliland skärper sin sexualbrottslagstiftning. Gängvåldtäkter ska enligt förslaget bestraffas med minst 15 års fängelse, våldtäkt av barn kan komma att ge livstids fängelse. Nyheter Idag har tagit del av lagförslaget. 

Somaliland befinner sig i processen av att införa nya lagar som innebär en skärpning av straffen gällande våldtäkter. Förslaget har godkänts av underhuset och ska nu vidare för att godkännas i parlamentets överhus, det sk ”Gurti”, där representanterna bland annat är klanledare och ofta mer konservativt sinnade än representanterna i underhuset, som är valda genom allmänna val.

Enligt förslag till ny sexualbrottslagstiftning kommer våldtäkter att generera hårda fängelsestraff. Somaliland, som är en egenutropad självständig nation norr om Etiopien, har haft problem med att klanledare gjort upp vid sidan av rättssystemet i de fall då en klanmedlem våldtagit en annan. I vissa fall har klanerna nöjt sig med att den ena klanen betalar vite till den andra klanen, medan offret stått utan hjälp eller kompensation.

Nu vill Somalilands regering skärpa de formella domstolarna i landet genom införande av en  ny lag. I den nya lagen berörs även våldtäkter och förgripelser mot barn.

Enligt lagförslaget, som Nyheter Idag tagit del av, ska våldtäkt av barn under 11 år ge livstids fängelse, våldtäkt av barn i åldern 12-15 år ger minimum 20 år i fängelse och våldtäkt av barn i åldern 16-18 år, ger minimum 15 år i fängelse

Försök till förgripelse av barn ger fängelse i tio år. Gängvåldtäkter kommer straffas med minst 15 år i fängelse.

Enligt förslaget ska även en särskild anti-våldtäkts-kommitté etableras som har som sitt syfte att bekämpa och förebygga våldtäkter.

Somaliland har varit självständigt sedan 1991. Av Sveriges åtta riksdagspartier är det endast Sverigedemokraterna som vill att Sverige ska erkänna den afrikanska nationen. I november var Nyheter Idag på plats i landets huvudstad Hargeisa för att bevaka presidentvalet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag