Somalilands utrikesminister: Ett erkännande skulle stävja migrationen

Utrikesminister Dr. Saad Ali Shire inviger representationskontoret. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 19 maj 2017 2017-05-19
E-post

STOCKHOLM Ett erkännande av Somaliland skulle bidra till att stävja migrationsströmmarna till Sverige och Europa. Det förklarar Somalilands utrikesminister Dr. Saad Ali Shire i en intervju med Nyheter Idag. Vi var på plats när landets representationskontor invigdes i Stockholm.

Onsdagen den 17 maj invigdes Somalilands nya representationskontor i Stockholm. Somaliland tillhör officiellt Somalia men fungerar i praktiken som ett eget självstyrande land med egen president och regering.

Invigningen ägde rum nästan på årsdagen den 18:e maj 1991 då Somaliland utropade självständighet. Landet sticker ut bland sina grannar i regionen, bland annat i avseendet att de haft demokratiskt styrelseskick sedan självständigheten.

LÄS ÄVEN: Experten: Somalilands självständighet hade lindrat svältkatastrofen

Trots dess stabilitet är landet ännu inte erkänt av det internationella samfundet som en självständig stat. Somaliländarnas representationskontor i Stockholm är därmed en slags motsvarighet till vad ett konsulat eller en ambassad är för en stat som erkänts status som självständig.

Nyheter Idag var, som enda svenska media, på plats på representationskontoret på Narvavägen i Stockholms diplomatkvarter för att rapportera om invigningen. Somalilands utrikesminister Dr. Saad Ali Shire talade om relationen mellan Sverige och Somaliland samt vad ett erkännande skulle kunna få för följder på politiken i såväl Sverige som på Afrikas horn.

Vad innebär invigningen av representationskontoret?

– Det här är en mycket stor händelse! Vi har aldrig haft ett kontor här förut, vi har haft lite representanter men det är allt. Jag hoppas att invigningen kan stärka relationerna mellan Sverige och Somaliland. Kontoret kommer inte bara vara till för somaliländare här i Sverige, det kommer också vara till gagn för det svenska samhället, dess regering, investerare och NGO:s, säger Somalilands utrikesminister Dr. Saad Ali Shire till Nyheter Idag.

Utrikesministern nämner även turism som något han tror kan gynnas av att öppna ett representationskontor i Stockholm. Han menar även att ett erkännande av Somaliland skulle gagna såväl regionen men även det internationella samfundet.

– Om du ser till de rådande problemen som världen tampas med idag kanske du skulle kunna summera det i terrorism, pirater, konflikter och massmigration. Jag tror Somaliland kan spela en roll i att hantera samtliga av dessa problem.

Pirater och terrorister är ett stort problem i Somalilands geografiska närhet. I söder ligger ett krisdrabbat Somalia och norr om landet löper några av världens mest trafikerade fartygsrutter där bland annat en stor del av oljan till Europa fraktas. Trots det har landet lyckats hålla ställningarna mot kaoset i regionen.

– Vi har inte haft en terrorattack på de senaste nio åren. Vi har också lyckats hålla våra hav fria från pirater, om vi skulle bli erkända skulle vi kunna göra ett ännu bättre jobb!

Somalilands utrikesminister säger också att ett erkännande skulle bidra till att stävja migrationen till Europa.

– Och låt oss titta på migrationen! Jag tror att om vi blev erkända skulle vi ha lättare att attrahera investerare och därmed kunna skapa hopp och arbetsmöjligheter för unga människor så att de inte skulle behöva röra sig någonstans.

Så du tror att migrationen inte enbart från Somaliland men från regionen som helhet skulle stävjas för att det skulle finnas möjligheter på hemmaplan?

– Ja! Jag tror vi skulle kunna bidra till det.

Vad kan Sverige och svenska regeringen göra för att hjälpa er uppnå fullvärdig status som självständig nation?

– Sverige kan erkänna Somaliland!

–Sverige kan också hjälpa Somaliland på sin bana genom att hjälpa oss utveckla vårt land, vår infrastruktur, vår utbildning och sjukvård. Allt detta gör Sverige redan men under ledning av FN och jag tror att vi skulle tjäna mer på om det gjordes direkt med oss istället, säger Dr. Saad Ali Shire till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag