Somalisk socialdemokrat: Anställ ”doulor” i förlossningsvården för kvinnor som inte kan svenska

Genrebild. Foto: Tom Adriaenssen/CC BY-SA 2.0
  • Söndag 20 jun 2021 2021-06-20
E-post 922

JÖNKÖPING Ifrah Kirih, socialdemokratisk politiker i Jönköping med somalisk bakgrund, tycker att Region Jönköpings län ska anställa så kallade ”kulturdoulor” för att förbättra förlossningsvården för kvinnor som inte förstås svenska.

– Det kan vara ett stöd för klienter, och ett stöd för personalen med. Det handlar om kommunikation, säger Kirih till P4 Jönköping.

En doula har inget medicinskt ansvar men kan den födande kvinnans kultur och språk, och tanken är att doulan ska stötta under förlossningen. Skälet är att födande kvinnor som inte kan svenska löper en förhöjd risk för komplikationer under förlossningen.

Läs även: Somalia kan ta emot svensk-somaliska IS-kvinnor

Region Jönköping satsar istället på skriftlig information på olika språk, men enligt Kirih är det inte tillräckligt.

– Nej, det räcker inte. Det är ganska många som inte heller kan läsa sitt eget språk, säger Kirih, som menar att somalier inte kunnat utbilda sig på grund av inbördeskriget i landet, som pågått nästan 30 år.

– Det handlar om utbildningsnivån. De här kvinnorna har aldrig gått skolan. Jag vill att de lär sig svenska språket, att de anpassar sig till svenska samhället, att de gör det, men det handlar också om deras liv, säger Kirih, som tidigare fått pris som årets smålänning för sitt arbete mot kvinnlig könsstympning.

Läs även: Somalilands parlament väntas kriminalisera könsstympning

I grannregionen Västra Götaland finns enligt P4 Jönköping regionbetalda kulturdoulor på nio olika språk, men Maria Hallberg, verksamhetschef på kvinnokliniken i Värnamo, säger att det inte efterfrågats i Region Jönköping,

– Vi har inte fått någon förfrågan om att ha någon kulturdoula, så därför har vi inte diskuterat det. Det är klart att det kanske är en grupp som har svårt att föra sin talan, som skulle efterfråga det, säger Hallberg till P4.

Läs även: Barnäktenskap kan bli tillåtet i Somalia

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag