Somalisk våldtäktsman slipper fängelse – höll sig undan i tio år

Bild: Argus fin/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 7 dec 2022 2022-12-07
E-post

En somalisk medborgare som migrerat till Motala dömdes till ett och ett halvt års fängelse för en våldtäkt på en finlandsfärja år 2012. Men mannen började aldrig avtjäna sitt fängelsestraff utan höll sig undan. Nu har brottet preskriberats efter tio år, rapporterar Expressen.

I januari 2012 våldtog en somalisk migrant en kvinna på Viking Lines finlandsbåt Mariella. Han förnekade brott och uppgav att han var för berusad för att minnas händelsen.

Han friades från brottet av tingsrätten samma år på grund av bristande bevisning, men fälldes sedan av Hovrätten, som menade att mannen saknade trovärdighet och att hans uppgifter var motsägelsefulla.

Hovrätten bedömde gärningens straffvärde till två och ett halvt års fängelse, men då mannen ska ha varit 19 år gammal vid gärningen dömdes han till ett och ett halvt års fängelse med straffrabatt. Åklagaren valde att inte döma till utvisning.

Nu slipper mannen även undan sitt fängelsestraff. Detta då han aldrig började avtjäna straffet. Nu har han hållit sig borta i tio års tid, och brottet har därmed preskriberats, rapporterar Expressen.

Påföljden har bortfallit genom preskription eftersom domen inte har börjat verkställas inom tio år från det domen vann laga kraft” skriver Kriminalvården i ett dokument enligt tidningen.

Enligt Skatteverket är mannen registrerad som försvunnen sedan sommaren 2018.

Läs även: Eritreaner åtalas för filmad gruppvåldtäkt – åklagare vill ha utvisning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag