Sommarjobb i Trelleborg: normkritisk granskning av statyer

Möjligt föremål för normkritisk granskning: Carl Milles "Solglitter" i Trelleborg. Bild: Hedning/Wikimedia Commons
  • Tisdag 7 maj 2019 2019-05-07
E-post 356

TRELLEBORG Sex ungdomar i Trelleborg kommer under tre veckors tid sommarjobba med att göra normkritiska granskningar av statyer i staden, rapporterar Lokaltidningen Trelleborg.

Ungdomarna ska arbeta med det digitala konstprojektet ”Bakom Johan Kock”, med stöd av en genusvetare och en forskare i digitala lösningar. Syftet med projektet är att öka delaktighet bland unga och kvinnor genom att belysa rådande samhällsnormer.

Avdelningen för hållbar utveckling och kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för projektet, och ungdomarna ska bland annat besöka Axel Ebbes konsthall under sommarjobbet.

Läs även: En miljon skattekronor till konst – för maskar och svampar

”Syftet är att detta ska utmynna i bilder som väcker en normkritisk tanke. Ett antal bilder väljs ut och läggs in i en app som lanseras under hösten. Appen kommer fungera som en digital konstutställning och visa alternativa bilder till de verkliga statyerna”, skriver Karin Jeppsson,  från avdelningen för hållbar utveckling, i ett internt mejl om projektet.

Kommunalrådet Mikael Rubin (M) tackade nej till att medverka i projektet, som han ansåg kändes ”helt overkligt i en kommunal verksamhet 2019”. Istället föreslog Rubin att man skulle ta upp mera aktuella frågor, som ”våld i nära relationer, sexuella trakasserier, hedersmord, kvinnors rätt att gifta sig med vem de vill”.

Johan Kock

Föddes 1866 och grundade ett flertal företag i Trelleborg, bland annat Trelleborgs Bryggeri, Trelleborgs Gummifabrik och Trelleborgs glasbruk.

Efter Kocks död 1945 döptes Trädgårdsgatan i Trelleborg om till Johan Kocksgatan.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag