Sönderrivna valsedlar och hån – så beter sig ledamöterna i Riksdagen

Foto: Twitter
  • Måndag 29 sep 2014 2014-09-29
E-post

STOCKHOLM I en utdragen process väntas Björn Söder, Sverigedemokraterna, bli vald till Riksdagens andre vice talman. Vänsterpartiet har varit tydligast i sitt avståndstagande men även en och annan moderat har twittrat missnöje. – Penibelt att se, skriver en moderatsympatisör som är kritisk till den egna riksdagsledamoten Sofia Arkelsten (M).

Stämningen på Twitter har under dagen varit hetsig då Riksdagens talmän ska väljas. Socialdemokraterna överraskade genom att byta toppkandidat i sista stund, för sverigedemokraternas del hade man inte annonserat någon kandidat för förhand utan lanserade riksdagsledamoten på plats. Trots det massiva motståndet fick Söder sju röster från andra partier utöver de röster han fick från sitt eget parti.

Först ut är Linda Snecker, riksdagsledamot för Vänstepartiet, återupplivar en gammal twitterkampanj från valet.

– Nu har jag röstat mot en talman från SD. SDs rasism får aldrig normaliseras, skriver hon på twitter.

En annan är Ali Esbati, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, som var något mer lakonisk och balanserad.

– För första gången röstar jag blankt, lät Esbati meddela.

Argare var däremot Sofia Arkelsten, riksdagsledamot för Moderaterna, som överraskade genom att riva sönder sin egen valsedel.

– Blankröst redo, skrev hon som kommentar till en bild där en röstsedel är riven i två delar.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tog Vänsterpartiets utspel med ro.

– Apropå det som just nu utspelar sig i riksdagen: Äntligen vet alla att Vänstern inte tycker som SD, skriver han ironiskt.


Ris och ros från väljarna

Bland tyckarna var reaktionerna något mer delade. Det som engagerade var moderaten Arkelstens behandling av valsedeln som delade tyckarna i två läger.

Journalisten och den omtvistade historikern Henrik Arnstad hyllar Arkelsten och kräver samtidigt register på alla som lagt sin röst på SD.

Twitter-personligheten Malin Lundgren som är moderat sågar däremot sin riksdagsledamot Sofia Arkelsten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag