Sonessons tuffa svar till toppliberalen Malm: ”Var finns Liberalernas självkritik kring sin egna politik?”

  • Onsdag 14 Nov 2018 2018-11-14
E-post 659

Moderaterna, som styr ihop med SD, har rivstartat mandatperioden i Staffanstorp med både förbud mot halalkött i skolor och stopp för könsapartheid på badhallar. Kritiska röster – som riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) – har ondgjort sig över den politiska inriktningen. Nu ger kommunens starke man Christian Sonesson (M) svar på tal.

Det är i ett inlägg på Facebook som Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson kommenterar de senaste dagarnas uppmärksamhet kring det handlingsprogram som Moderaterna i Staffanstorp – tillsammans med sitt samarbetsparti SD – presenterat.

Bland annat kommer det vara totalstopp för ”kulturella särkrav” inom kommunal verksamhet. Som exempelvis ritualslaktat kött – halal till exempel – i skolmaten. Christian Sonesson skriver att Staffanstorp redan idag serverar en mängd olika specialkost i skolan utifrån medicinska behov. Dessutom serveras varje dag ett vegetariskt alternativ.

Att tillgodose vissa elevers specialönskemål utifrån religiösa övertygelser skulle innebära en extra kostnad för skattebetalarna och där sätter Sonesson ner foten.

”Så frågan är, varför ska en stor majoritet av våra elever äta halalslaktat kött, när de inte är praktiserande muslimer? Var finns då friheten att avstå religiöst betingad mat? Är en skola som serverar religiöst slaktat kött fortfarande icke-konfessionell?
Skolan ska ju enligt skollagen vara fri från religiösa inslag”, skriver Sonesson som även nobbar veganmat.

Liberale riksdagsledamoten Fredrik Malm, som tidigare har varit migrationspolitisk talesperson för Liberalerna, har attackerat Moderaterna i Staffanstorp på Twitter och skrivit att den första reformen man genomför är att förbjuda judar att äta kosher i kommunens skolor.

Sonesson påpekar att elever är fria att ta med matlådor.

Sedan sågar han Fredrik Malm och hans liberala kollegor i Staffanstorp.

”Sanningen är dock att Liberalernas ansvarslösa migrationspolitik har bidragit till att skapa ett otryggt samhälle för många av Sveriges judar. Var finns Liberalernas självkritik kring sin egna politik? Flertalet judar bosatta i Malmö har de senaste åren uttryckt en oro till mig, inte för den politik som bedrivs i Staffanstorp utan för den politik som bedrivs nationellt och i Malmö Stad”, skriver Sonesson.

Läs mer: M och SD samarbetar i Staffanstorp: ”Väldigt lätt”

”Att våga ha hårda nypor och en tydlig politik som står upp för ett sekulärt och jämställt samhälle är inte att vara ”antiliberal”, utan en nödvändighet för att försvara vårt liberala samhälle”

Christian Sonesson konstaterar i sitt Facebookinlägg att det funnits ett stort folkligt stöd för den lagda politiken. Men från media – bortsett från ett par borgerliga ledarsidor – har Sonesson noterat ett ljummet bemötande.

I kommunvalet 2018 ökade M från 35,3 till 42,7 procent av rösterna. SD låg kvar på 11,1 procent i årets val. Samma som man hade förra valet.

Läs hela inlägget här:

Så ska Staffanstorp styras de fyra kommande åren
  • Arbetsro i skolan, värna lärarnas arbetsmiljö och auktoritet. Uppsåtlig skadegörelse i skolan ska beivras med polisanmälan och krav på skadestånd. Lärarassistenter som ska sköta administrativa uppgifter åt lärarna.
  • Öka tryggheten med ordningsvakter och på sikt anställa kommunpoliser när det blir politiskt möjligt.
  • Nyanlända invandrare har integrationsplikt för att kunna ta del av eventuella bidrag.
  • Ingen förtur ges i bostadsköer för nyanlända.
  • Lokalt tiggeriförbud ska införas.
  • I kommunens verksamhet ska kulturella särkrav inte förekomma. Exempelvis skilda badtider eller dylikt. Kommunens verksamhet ska också vara fri från religiösa uttryck, som t ex ritualslaktat kött.

Källa: Staffanstorpsmoderaterna

Skulle du kunna tänka dig att flytta till Staffanstorp?
3068 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag