Sovjetisk flagga hissades i Täbys kommunala flaggstång

Den sovjetiska flaggan. Bild: Milan Nykodym/Wikimedia Commons
  • Måndag 17 jun 2019 2019-06-17
E-post 1024

TÄBY På årsdagen av DDR-regimens massaker på östtyska arbetare hissades den sovjetiska flaggan på den kommunala flaggstången i Täby. Tilltaget har polisanmälts. 

På måndag morgon upptäckte vaktmästaren vid kommunhuset i Täby att någon hade hissat den sovjetiska flaggan i kommunens flaggstång, rapporterar Expressen.

Gustaf Sundman, Trygghets- och säkerhetschef i Täby kommun, säger till Expressen att tilltaget ska polisanmälas.

– Det ska finnas en nyckel som man måste ha för det, så det här måste vi utreda, hur det här kunde gå till. Det måste ha skett någon gång under natten men vi vet inte riktigt i nuläget, säger Sundman till Expressen.

– Det är ondskans ideologi, en diktatur, och Täby är allt annat en en diktatur. De tär allvarligt att de tar i anspråk en offentlig flaggstång. Detta strider mot alla demokratiska principer, säger Kommunalrådet Erik Andersson (M) till Mitt i. 

Någon hade även satt upp klistermärken med socialistiskt innehåll på kommunhusets entréskylt.

–  Det satt ett klistermärke med en pingvin, ett automatvapen och kommunistsymbol på entréskylten. Jag stannade och tog bort det och gick upp till kommundirektören för att anmäla det, berättar Erik Andersson.

Pingvinen i fråga är den leranimerade barnfavoriten ”Pingu” som börjat användas som en kommunistisk symbol av kommunister på nätet, på samma sätt som grodan Pepe börjat användas av den radikala högern.

Läs även: Ung Vänster i Malmö poserar med sovjetisk kommunistsymbol

Den sovjetiska flaggan hissades i Täby samma datum, den 17 juni, som den kommunistiska regimen i DDR 1953 slog ned ett arbetaruppror mot ett förslag om att öka arbetstiden med tio procent, vilket i praktiken skulle innebära en motsvarande lönesäkning.

Byggnadsarbetare i DDR inledde en strejk mot förslaget den 16 juni. När demonstranter på morgonen den 17 juni samlades på Strausberger Platz i Berlin utlyste regeringen undantagstillstånd. Demonstrationen slogs ned med våld av polis och sovjetiska ockupationsstyrkor och 55 personer ska ha dödats.

I valet till riksdagen 2018 fick Vänsterpartiet 3,2 procent av rösterna i Täby kommun, medan Sveriges Kommunistiska parti fick sex röster.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag