”Sparka ut dom och få hit dom till Syrien” – syriska kvinnorna vill ha tillbaka männen

Migranter vid gränsen till Tyskland. Foto: Metropolico.org
  • Lördag 22 Dec 2018 2018-12-22
E-post 1482

SYRIEN Kriget i Syrien har gjort att det råder ett underskott på unga män i landet. Nu vill de syriska kvinnorna ha tillbaka sina män, och ber de länder som tagit emot dem att ”sparka ut dom” så att de återvänder och kan hjälpa till att bygga upp landet igen. 

Konflikten i Syrien närmar sig sitt slut. USA:s president Donald Trump har förklarat att IS är besegrade och lovat att dra tillbaka alla amerikanska styrkor från området. Även Israel menar att kriget är över, och den ryska statligt ägda kanalen Russia Today pumpar ut bilder av julfirande i Damaskus.

Läs även: Ann Heberlein: Ondskan i Marocko

Det långa, blodiga kriget har satt djupa spår i Syriens demografi. När Sveriges Radios reporter Johan-Mathias Sommarström besöker Syrien konstaterar han att ”omkring 70 procent av de jag möter är unga kvinnor”.

– Titta dig omkring, du ser bara kvinnor. Universitetet, på gatan, på kaféer, bara kvinnor. De flesta unga män lämnade Syrien och de som inte lämnade dog, säger de kvinnliga studenterna Safaa och Sheima.

Läs mer: Syriens utrikesminister: Flyktingar kan återvända hem

Lina, som Sommarström pratat med, säger att bristen på unga män är ett stort problem för landet som behöver byggas upp efter kriget. Hon tycker att Assad ska ge dem som flytt från militärtjänsten amnesti, men har också ett förslag till de länder som tagit emot många unga män från Syrien.

– Lösningen är att sparka ut dom och få hit dom till Syrien där de kan börja bygga upp landet igen, säger Lina.

Samtidigt innebär bristen på män att Syriens kvinnor gör stora framsteg i arbetslivet, genom att ta sig in i yrken som tidigare dominerats av män.

– Det kan faktiskt vara en positiv utveckling. Förr var det inte accepterat för kvinnor att arbeta inom vissa områden men nu tvingas samhället acceptera det och det tror jag är bra, säger Safaa.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Borde Sverige skicka tillbaka syrier till Syrien?
5353 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag