Sparkades från teater för att han är vit – når förlikning

Foto: BroadwaySpain CC BY-SA 4.0
  • Söndag 27 Nov 2022 2022-11-27
E-post 112

USA Keith Wann, 53, blev i höst tvungen att lämna sitt jobb som teckentolk på Broadway-föreställningen Lejonkungen tillsammans med en kollega. Detta eftersom de är vita och därför inte ansågs lämpliga att jobba i en produktion där skådespelarna är svarta. Efter beskedet gjorde Wann en stämningsansökan mot organisationen som sparkade honom och nu meddelar teckentolken att en förlikning har nåtts, rapporterar New York Post.

Wanns stämningsansökan gjordes mot Theatre Development Fund – en icke-vinstdriven organisation som tillhandahåller teckentolkar till föreställningar på Broadway – efter att de tvingat honom att lämna produktionen.

Organisationen hade då beslutat att det ”inte längre var lämpligt att ha vita tolkar för att representera svarta karaktärer”, enligt New York Post.

Nu meddelar Wann att han och organisationen har nått en överenskommelse.

”Ärendet mellan mig och TDF har lösts och båda parter är nöjda med diskussionerna som följde”, skriver Wann på Facebook.

Efter att nyheten kom ut om Keith Wanns beslut att stämma organisationen riktades hård kritik mot teckentolken. Bland annat anklagades han för att ta jobb som borde vara tillägnade åt svarta personer.

– Omvänd rasism är inte en grej. Sluta ta alla jobb när vi har svarta tolkar som passar bättre. Torka dina egna vita tårar för vi tänker inte göra det för dig, sade den döva underhållaren Raven Sutton i en viral TikTok-video, enligt New York Post.

I sitt inlägg på Facebook bemöter Wann kritiken och menar att han har varit en ”allierad” till personer med annan hudfärg i åratal.

”Det är olyckligt att antaganden gjordes och slutsatser drogs utan alla fakta”, skriver Wann.

Läs även: Varnar för svart revolution: ”Den första måltavlan blir vita människor”

Läs även: Tonårstjejer anklagas för hatbrott efter överfall: ”De sade att de hatar vita människor”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag