Språkproblem i äldreomsorgen i många kommuner: ”Utmaning”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 4 jan 2022 2022-01-04
E-post

SVERIGE Problemen med språkförbistring i äldreomsorgen fortsätter runtom i landet. I många kommuner har personalen alltför dåliga kunskaper i svenska. Det visar en enkät som Ekot gjort.

En majoritet av de runt 200 kommuner som har svarat på Ekots enkät uppger att personalen i äldreomsorgen är för dålig på svenska och behöver bättra på sina kunskaper.

– Det är en stor utmaning. Vi har ju en stor andel som inte är svenskfödda. Men absolut, vi måste jobba med det här för att klara av morgondagens utmaningar där våra äldre kommer behöva oss och kommer behöva kompetent personal, säger Elisabet Sundelin, förvaltningschef på Solna kommun, till Ekot.

Ekot har också pratat med 81-årige Gert Larsson i Göteborg, som behöver hemtjänst och hemsjukvård efter att ha fått en stroke.

– De hjälper till på ett felaktigt sätt. De säger en sak, så gör de något helt annat för de vet inte vad det betyder. Det är beklagligt faktiskt, säger han.

Läs även: S-larmet: Skolpersonal är för dålig på svenska

Läs även: Nya kravet i Botkyrka: Personal i förskolan ska kunna svenska

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag