Nya kravet i Botkyrka: Personal i förskolan ska kunna svenska

Bostadshus i Alby, Botkyrka. Genrebild. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons
  • Fredag 24 sep 2021 2021-09-24
E-post

BOTKYRKA Den som söker jobb eller vill få förlängt vikariat inom förskolan i Botkyrka måste först klara ett språktest i svenska, rapporterar Dagens Nyheter. Detta efter att kommunen funnit ”stora språkliga brister bland personalen”.

De nya språkkraven gäller sedan augusti. Enligt DN är S-ledda Botkyrka sannolikt den första kommunen i landet som faktiskt infört språktester, även om det också har diskuterats i andra kommuner.

– Vi såg att skolresultaten påverkades negativt i de områden där man har sämre förutsättningar för språkutveckling i förskolan. Då det kunde kopplas till att det fanns stora språkliga brister bland personalen i förskolan började vi fundera på vad vi kunde göra åt saken, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i utbildningsnämnden, till DN.

Utöver att införa språktester för jobbsökande har kommunen även gjort en inventering av befintlig personal. De som bedöms vara för dåliga på svenska måste gå en kurs för att bättra på sina kunskaper.

– För det första handlar det om barnens framtid, för det andra kan vi som kommun inte fortsätta fylla på med personal som inte behärskar svenska – det är inte det vår verksamhet går ut på, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Enligt kommunen har 60,5 procent av de som bor i Botkyrka utländsk bakgrund.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelar att ett förslag om krav på språktest kommer att tas upp på S-kongressen i november.

– Det är alldeles utmärkt att kommunerna går före i den här frågan, säger hon till DN.

Läs även: Uppgift: Jagade skolbarn – blev misshandlad av flera gärningsmän

Läs även: Förskollärare höll fast bråkig unge – fick sparken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag