Sprängdåd mot polisstation i Växjö inatt – polischefen: ”Väldigt allvarligt”

Foto: Google Maps/Nyheter Idag
Foto: Google Maps/Nyheter Idag
  • Söndag 29 okt 2017 2017-10-29
E-post 870

VÄXJÖ Polisstationen i Araby i Växjö utsattes natten till söndagen för två sprängdåd. Bland annat krossades flera fönsterrutor och en lampa vid attentaten mot den för tillfället tomma stationen.

Det första larmet kommer in till polisen omkring tjugo över två på natten sedan boende på Vintervägen vaknat av en kraftig smäll. Det visar sig att det är närpolis­stationen i stadsdelen Araby som utsatts för ett attentat.

Jonas Ek är polisområdeschef i Växjö.

– Vi väntar in den tekniska undersökningen för att få det klargjort vad det är som detonerat och som gjort att fönstren krossats, säger han till Nyheter Idag.

– Det har ju varit vid två tillfällen inatt. Vid bägge tillfällena har det hörts detonationer, höga smällar, och vid ett av tillfällena har det också kastats sten mot fönsterrutorna.

Det andra larmet kommer in kvart över fyra på natten. Även då detonerar någon form av sprängladdning och en ruta krossas av stenkastning.

Jonas Ek har själv varit på plats på stationen i Araby idag, en närpolisstation som normalt bara är bemannad måndag till fredag. Han berättar att skadorna är begränsade till några krossade rutor. Även en lampa ska ha gått sönder enligt polisens hemsida.

– Vi har under en fjortondagarsperiod haft mycket inringningar om höga detonationer. Jag säger inte att det handlar om det i det här fallet, men vi har haft det bekymret till och från och då har vi konstaterat att det är så kallade bangers som importeras från utlandet. Det är en papperssmällare som ger en hög detonation men inget splitter, förklarar han.

– Jag vill avvakta den tekniska undersökningen för att se om det är det de har använt här, för jag kunde inte se något splitter på platsen.

”Väldigt allvarligt”

Ingen har gripits med anledning av nattens attacker. Polisen är på plats och har spärrat av platsen för teknisk undersökning. Man efterlyser även vittnen till attacken för att få tag på gärningsmannen eller männen.

– Det är ett angrepp mot polispersonal, det är ett angrepp mot våran egendom, och det ser jag väldigt allvarligt på, säger Jonas Ek.

– Men jag ser det inte som en del av den senaste tidens händelser som varit riktade mot poliser, utan den här polisstationen ligger mitt i ett av våra särskilt utsatta områden där vi jobbat med ett hårt tryck mot våra kriminella de senaste åren. Det här kanske är en effekt av det.

Fler attacker

Polisstationen i Araby var inte den enda som attackerats under helgen. I Vännäs i Västerbotten utsattes polisstationen för stenkastning under gårdagen, skriver polisen på sin hemsida. Även polisstationen i Kinna i Västergötland utsattes har under helgen utsatts för stenkastning.

Under natten till lördagen blev en polisman i Västerås beskjuten i sitt hem när han och hans familj låg och sov.

Mordförsök mot polisman inatt – Sköt flera skott mot bostaden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag