SR-journalist förnekar att hon demonstrerade mot Jimmie Åkesson under betald arbetstid

Foto: Skärmdump/Nyheter Idag
Foto: Skärmdump/Nyheter Idag
  • Söndag 18 jun 2017 2017-06-18
E-post

STOCKHOLM Sveriges Radios journalist My Rohwedder förnekar att hon deltog i den demonstration som igår hölls i protest mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under hans tal på Spånga IP. Det skriver hon själv på Twitter.

Igår kväll spreds en bild i sociala medier där man tydligt ser en ”Jimmie = rasist”-skylt inne i en av SR:s sändningsbussar. Den statliga radiokanalen har bekräftat att bilden är autentisk och att de faktiskt hade skylten inne i bilen.

Dålig stämning på SR efter att mediejätten ertappats med ”Jimmie = rasist”-skylt

Nya spekulationer uppstod under söndagen om vilka det var som deltog i protesterna mot SD-ledaren. I sociala medier påstås att en av dem som håller upp en skylt i protest mot honom är My Rohwedder som är politisk reporter på Sveriges Radio Ekot. På bilder från protesten syns en kvinna som gömmer sig bakom keps och solglasögon och som flera pekar ut som Rohwedder.

Men det är anklagelser som den 37-åriga journalisten förnekar i inlägg på Twitter. Hon bekräftar emellertid att det var hon som ställde in skylten i bussen efter att någon annan satt skylten utanpå fordonet.

Debatten kring My Rohwedder rasar inte minst på internetforumet Flashback där hennes politiska uppfattningar skärskådas. Under flyktingkrisen 2015 postade hon ett flertal inlägg på Facebook till stöd för stor asylinvandring, något som nu uppmärksammas.

”För oss alla som sitter hemma med tårar och ont i hjärtat. Det här är en sak man kan göra:”, skrev hon i ett inlägg 1 september 2015 och postade en länk med uppmaningar om att engagera sig för asylinvandrarna.

”Va FAN! vad är det här!! Vad är det för människosyn som leder till att man pepparsprejar en bebis i ansiktet. 18-månader. Tänk om någon hade pepparsprejat din 1 1/2-åring i ansiktet”, skriver hon i ett inlägg daterat 4 september 2015. Det hon reagerade på är hur ungersk gränspolis svarat med pepparsprej sedan migranter med våld försökt forcera gränsen och använt sig av barn som mänskliga sköldar.

I oktober samma år rasade hon över att Danmark skärper kraven på de invandrare som kommer till landet.

”Påminner obehagligt mycket om intagningsprovet till journalisthögskolan…. Och Danmark, i ärlighetens namn är det verkligen det verkligen landet behöver – journalisttyper? Självförhärligande allvetare som hoppar runt på tusen olika jobb, är överutbildade och vars enda verkliga vän är mobiltelefonen. Danmark, kom och häng lite på Södermalm och fundera på det. Kom! Ni är välkomna till Sverige”, skriver hon.

SR-journalistens inbjudan till ”häng på Södermalm” tycks inte ha haft någon större påverkan på den danska invandringspolitiken.

Nyheter Idag har inför publiceringen av denna artikel sökt My Rohwedder, bland annat via Sveriges Radios växel, men hon har inte gått att få tag på.

Tror du att det är My Rohwedder som gömmer sig bakom kepsen och solglasögonen?
6722 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag