SR-journalist rasar mot sparkrav: ”De förnedrar mig”

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 7 mar 2024 2024-03-07
E-post 0

Sveriges Radio ska spara pengar, och bland besparingarna ingår att programmet ”Studio Ett” tar bort två producenter och en av fyra programledartjänster. Det innebär att de som fortsätter arbeta med ”Studio Ett” kommer att få jobba hårdare, vilket ”Studio Ett”-profilen Monica Saarinen kallar för ”en skandal”.

– Det här är en skandal. Studio Ett håller på att bli en budgetproduktion, säger hon till Journalisten.

I protest har Saarinen skrivit ett mejl till cheferna och alla anställda vid Ekot-redaktionen.

– Sändningsdagarna är sjukt stressiga som det är. Att en programledare tas bort betyder att vi måste sända flera dagar i rad framöver, utan att vi själva varit med och planerat sändningen, säger Saarinen, som menar att hon blir förnedrad och förödmjukad som journalist av förslaget.

– Jag känner att hela min yrkesstolthet är förödmjukad. De förnedrar mig genom att komma med ett sånt här schemaförslag, säger Saarinen till Journalisten.

Håkan Widman, ordförande för journalistklubben på Ekot, instämmer i Saarinens kritik mot besparingsåtgärderna.

– Jag tror att programledarna kommer få svårt att orka och sända under de här tuffare betingelserna. Förhandlingen är formellt avslutad men personalen vill se mer diskussion med ledningen kring det här innan det genomförs, säger Håkan Widman till Journalisten.

Läs även: Slakt på Sveriges Radio – upp till en kvarts miljard ska skäras ned

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag