SR-profil kallade Lamotte ”pussy”

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 2 jul 2019 2019-07-02
E-post 1651

SVERIGE När journalisten Joakim Lamotte avböjde medverkan i Sveriges Radios program Tankesmedjan kallades han ”pussy” av en av programmets medarbetare, Christopher Garplind.
– Det var ett så kallat skämt. När det visade sig att Lamotte blev så pass sårad och ledsen över att bli kallad ”pussy” raderade jag kommentaren, säger Garplind i en kommentar.

Det hela började med att Joakim Lamotte blev inbjuden att medverka i P3:s Tankesmedjan på torsdagen. Svaret gav han på Facebook och levererade samtidigt en rejäl sågning av satirprogrammet, som ska ha förlöjligat Lamotte och hans följare i tidigare avsnitt.

”Det är nästan skrattretande. Dessa medarbetare inom public service har mage att kalla mig tiggare medan de själva lever på statliga miljardbidrag i form av skattepengar. Trots alla dessa skattepengar klarar de tydligen inte av att producera innehåll utan att ta in en ’swishtiggare'”, skrev Lamotte och fortsatte:

”Jag meddelar härmed att jag aldrig kommer ställa upp i ett statligt skattefinansierat radioprogram som kallar mig för tiggare och mina följare för ’halvnazister på landsbygden’.”

En av Tankesmedjans medarbetare, Christopher Garplind, valde då att kommentera Lamottes inlägg med ett ord: ”pussy”. Lamotte publicerade en skärmdump av detta och konstaterade att hans beslut att inte ställa upp i ”mobbningsprogrammet” inte föll i god jord.

”Den typen av beteende stärker knappast Sveriges radios chanser att få intervjua mig i deras program, vilket de försöker få med jämna mellanrum”, skriver Lamotte.

”Däremot bjuder jag härmed in Christopher Garpling [sic!] att medverka i min nästa livesändning, så att han kan få chansen att kalla mig ’pussy’ öga mot öga, om han vågar?”

Christopher Garplind har tidigare skapat rubriker för sin ”roast” av Jimmie Åkesson där han bland annat kallade SD-ledaren för ”landsförrädare”. För V-ledaren Jonas Sjöstedt valde Garplind en mildare ton och skojade om att Sjöstedt lovat åka tåg i sommarvärmen.

I en kommentar till Nyheter Idag skriver Tankesmedjans producent Tove Palén så här:

”Det som hänt är att Tankesmedjan-redaktionen ställde en fråga till Joakim Lamotte om att medverka i direktsändning i P3 från Almedalen. Joakim Lamotte tackade nej men skrev också ett inlägg på sin Facebook om saken som redaktionen uppfattade som ganska aggressivt.

I en skämtsam reaktion på det skrev Christopher Garplind från Tankesmedjan ’fegis’ i Lamottes kommentarsfält från sin personliga profil men valde ett engelskt ord för detta. Senare har detta översatts – med ett avsiktligt eller oavsiktligt missförstånd – till ett könsord men det var inte så det var avsett. [Lamotte översatte ”pussy” till ”fitta”, reds. anm.]

Självklart har SR-medarbetare ett ansvar för att uttrycka sig respektfullt och så att missförstånd undviks. Christopher Garplind har under dagen tagit bort sin kommentar.

– Det var ett så kallat skämt. När det visade sig att Lamotte blev så pass sårad och ledsen över att bli kallad ’pussy’ raderade jag kommentaren, säger han.”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag