SR till Lamotte efter attacken i Kronogården: ”I vilken mån bidrar du själv?”

Foto: Nyheter Idag / Skärmdump från Facebook
  • Torsdag 19 Dec 2019 2019-12-19
E-post 4016

TROLLHÄTTAN Journalisten Joakim Lamotte attackerades av ett stort antal maskerade män när han gjorde ett livereportage i Kronogården. Många har reagerat med bestörtning på vad han utsattes för – men i Sveriges Radio ifrågasätts han för att inte ha gått därifrån.

I Kronogården i Trollhättan utspelade sig våldsamma upplopp under förra veckan. Joakim Lamotte bestämde sig för att åka dit och prata med invånarna om hur de upplevde situationen. Väl där möttes han av en hotfull mobb som polisen med svårighet försökte kontrollera.

På onsdagen var Lamotte inbjuden till Sveriges Radios program Studio ett för att prata om händelsen. Programledaren ifrågasatte då att Lamotte stannade kvar när han utsattes för attacker.

Läs även: Kulturchef i Trollhättan gjorde hånfilm om Lamotte

– I det här läget så trappas ju allting bara upp och känslan när man tittar på det är ju – varför går du inte bara därifrån när det blir allt allvarligare och alltmer oroligt?

– För att jag har rätt att vara där som journalist, svarar Lamotte och konstaterar att han har rätt att stå där utan att utsättas för våld.

– Jo men om det inte fungerar, om du verkligen vill tala med de här unga männen, är det inte bättre att åka dit vid ett annat tillfälle? Kanske en morgon, det här är sent på kvällen till exempel, säger programledaren.

– Det är ju det som andra journalister gör, det är ju därför vi aldrig ser detta, kontrar Lamotte.

Läs även: Trollhättans stad om kulturchefen som hånade Lamotte: ”Fortsatt fullt förtroende”

Lite senare återkommer programledaren med en fråga på samma tema.

– Men i vilken mån bidrar du själv till att det blir ett sådant upptrappat läge när du hela tiden fortsätter att filma trots att de säger ”gå bort härifrån, vi vill inte bli filmade”?

Lamotte svarar att han försökte gå därifrån och göra intervjuer, men att männen följde efter och trakasserade honom.

– Om man nu säger att man inte vill bli filmad, varför springer man då och ställer sig framför min kamera och skriker ”horunge”?

På Twitter får inslaget kritik.

Läs även: Här är journalisterna och medieprofilerna som startar hashtagg för att mobba Lamotte

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag