SSU-toppens omsvängning: Vill hjälpa flyktingar i närområdet

SSU-ordförande Philip Botström. Bild: Simon Röder/SSU samt SSU Skåne/Facebook
  • Fredag 31 jul 2020 2020-07-31
E-post 733

SVERIGE SSU-ordföranden Philip Botström säger i en intervju att han ”äcklas av hyckleriet” i migrationsdebatten där vissa inte låtsas om de problem som följer i invandringens spår. Samtidigt var han själv en högljudd förespråkare för att ta emot flyktingar 2015.
– Vi har plats och vi har råd, sade han då.

Filipstad är en av de kommuner där invandringen har slagit mycket hårt. Under migrationskrisen 2015 var kommunen en av de som tog emot flest invandrare i förhållande till sin folkmängd. I dag är kommunen i ekonomisk kris på grund av skenande kostnader för socialbidrag.

Läs mer: Filipstad i kris: ”Vi håller på och byter befolkning”

I en intervju för Expressen ondgör sig Philip Botström över situationen i Filipstad där han själv växte upp.

– Nu befinner man sig i en situation som är hopplös. Det är inte bara andra kommuninvånare som drabbas av nedskärningar, utan även de som har kommit till Filipstad. Man kan inte tänka: ”De löser sig, finns det hjärterum så finns det stjärterum”. Det funkar inte så, säger han.

– Jag äcklas av hyckleriet som jag har mött i migrationsdebatten, där man inte låtsas om de här problemen. En del borgerliga ungdomsförbund vill ha en fri migration, men man verkar inte bry sig om att de som kommer hit är människor av kött och blod som förtjänar samma förutsättningar som du och jag.

Expressen skriver att SSU har tagit fram en ny migrationspolitik under de senaste åren. Nu betonar Philip Botström att de flesta flyktingar befinner sig utanför Europa ”i krigens och krisernas närområden”.

– Ni vill alltså ha mer hjälp på plats? frågar Expressens reporter.

– Ja, det är i grund och botten en socialdemokratisk paradgren: Internationell solidaritet, svarar Botström.

Propagerade för att ”öppna Europas portar”

Annat lät det hösten 2015 när migrationskrisen pågick och Philip Botström precis tillträtt som SSU-ordförande. I november det året lanserade SSU en kampanj med titeln ”Öppna Europas portar”.

– Varje morgon vaknar vi till nyheten att ytterligare ett asylboende brunnit. Vi ser att flyktingar möts av tårgas och taggtråd när de kommer till Europa. De som vill se ett öppet samhälle behöver organisera sig och den möjligheten erbjuder SSU, därför gör vi den här satsningen, sade Philip Botström då i ett pressmeddelande.

Ett par månader tidigare, den 9 september, höll Botström tal på Götaplatsen i Göteborg under parollen ”Refugees welcome”. På Twitter publicerade en användare en del av talet.

– Vi ska aldrig svika den internationella solidariteten. Vi ska alltid vara ett öppet land med en human migrationspolitik. För vi kan och vi ska ta emot människor på flykt. Vi har plats och vi har råd, och framför allt har vi ett förbannat ansvar, skanderar Botström i klippet.

 

Manifestationen skedde några dagar efter att statsminister Stefan Löfven (S) höll tal på Medborgarplatsen i Stockholm under samma paroll.

– Mitt Europa bygger inte murar. Vi hjälps åt när nöden är stor, sade han då.

Läs även: Man med dubbla identiteter anställde sig själv och fick hundratusentals kronor i lönebidrag

Läs även: Våldtog barn över hundra gånger – slipper utvisning efter dom i hovrätten

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag