SSU-uppror mot Löfven: ”Det här är negativt för Sverige”

SSU Gotland och distriktsordförande Jonathan Carlsson. Foto: Pressbild
  • Söndag 6 maj 2018 2018-05-06
E-post 789

STOCKHOLM Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU på Gotland protesterar mot partiledningens beslut att fortsätta med en mer restriktiv flyktingpolitik. ”Vi kommer göra allt för att ändra på partiets uppfattning. Det handlar om att vara humanitär också. Man kan inte bara prata om siffror hela tiden”, säger Gotlands distriktsordförande Jonathan Carlsson till Nyheter Idag.

Socialdemokraterna har drabbats av interna stridigheter efter beskedet om att linjen med den tuffare migrationspolitiken ligger fast. SSU Gotland går nu till attack mot Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon.

– Det är negativt för Sverige. Vi ska inte ha den restriktiva politik som det har beslutats om. Vi skulle vilja se en mycket mer öppen politik. Dessutom har vi under väldigt lång tid fått bekräftat att detta är en tillfällig lag, därför känner vi ett missnöje med att den nu har permanentats, säger Jonathan Carlsson, SSU Gotlands distriktsordförande.

Han förklarar att det finns en ”viss besvikelse” inom SSU Gotland, och att distriktet samstämmigt står bakom protesten mot den hårdare flyktingpolitiken.

Känner du igen Socialdemokraterna i det här beslutet?

– Jag vill inte säga att det inte är socialdemokratisk politik, men från vår ståndpunkt tycker vi att det inte är rätt. Jag vill dock inte gå in och kommentera om detta är rätt eller fel från det stora partiets synpunkt.

Hur tänker ni ta det här vidare?

– Vi kommer göra allt i vår kraft för att försöka driva frågan inom partiet och försöka ändra partiets uppfattning. Vi kan inte göra någonting genom att vi agerar på ett riksplan, vi kan självklart protestera, men det vi ska försöka göra nu är att sköta det här internt och komma fram till en ny slutsats genom diskussioner.

Hur kommenterar du Heléne Fritzons pudel, där hon backade från Stefan Löfvens påstående om att papperslösa barn inte ska få gå i skola?

– Jag tycker att är man i Sverige ska vi göra allt vi kan för att uppfylla barnkonventionen där det bland annat ingår att barn ska ha rätt till skola. Det handlar om att vara humanitär också. Man kan inte bara prata om siffror hela tiden.

Vad hoppas du på för besked från Löfven i kvällens partiledardebatt?

– Jag hoppas att vi kan få mer klarhet huruvida det här sker i partiet. Jag skulle gärna vilja se en ändrad linje, det är det yttersta som vi från SSU Gotland vill. Huvudsaken är också att få en förklaring till varför partiet valt att ta just den här inriktningen.

S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren sa i en intervju till Nyheter Idag under lördagen att det här har vissa drag av panik, och gjorde en jämförelse med att det går dåligt i matchen för Socialdemokraterna och att man därför har tagit ut målvakten. Jonathan Carlsson vill dock inte spekulera i bakgrunden till beslutet.

– Jag har ingen särskilt klar bild varför de tar det här beslutet. Det finns ju självklart en bakgrund till varför, men jag själv har valt att inte börja spekulera om det. Det här är en politik som vi från SSU Gotland inte tycker om, därför går vi ut och uttalar oss.

LÄS MER: Statsministern ljög för TT – migrationsministern tvingades pudla
LÄS MER: Statsvetaren om nya EU-siffror: ”Vi är hyperkänsliga”

Prova PLUS för 349 kronor i ett halvår. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag