SSU:s lösning på bostadsbristen: omfördela ”överflödig bostadsyta”

Foto: Flickr
  • Torsdag 5 aug 2021 2021-08-05
E-post

Straffbeskatta tomma hus och ”överflödig bostadsyta” för att förmå ”välbärgade” att hyra ut sommarstugor och gästkammare i ”centrala lyxvillor”. Det är ett av flera förslag från SSU:s bostadsutskott som läggs fram i en debattartikel.

Neo Korths, Haris Hadzovic och Florind Haliti, som ingår i SSU:s bostadsutskott, föreslår att bostadsbristen ska åtgärdas genom att man omfördelar den befintliga bostadsytan. Det skriver trion i ett debattinlägg i Sydsvenskan.

Läs även: Nu river Filipstad bostäder för att slippa bidragstagare

Enligt förslaget ska det införas en särskild skatt för tomma hus och ”överflödig bostadsyta”. Detta för att ”stimulera välbärgade att hyra ut sina sommarstugor i orter som Höganäs eller gästkammare i centrala lyxvillor”.

”Samhället saknar varken resurser eller tillvägagångssätt för att garantera alla rätten till bostad. Det enda som saknas är politisk vilja” skriver författarna.

Läs även: Servicehus för äldre blir bostäder till nyanlända

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag