”Stå emot främlingsfientliga krafter” – S söker samarbete med C

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
  • Fredag 2 mar 2018 2018-03-02
E-post 243

SVERIGE I en debattartikel på fredagen sträcker Socialdemokraterna (S) ut en hand till Centerpartiet (C) i hopp om att kunna bilda ett blocköverskridande alternativ.

”Den stora utmaningen för svensk demokrati handlar om att stå emot främlingsfientliga krafter som söker inflytande. I ett läge där Moderaterna söker gripa makten genom SD:s stöd måste blocköverskridande alternativ kunna prövas. Varken centerpartister eller socialdemokrater kommer bidra till att ge SD inflytande.”

Så skriver S-företrädarna Lena Rådström Baastad, partisekreterare, och Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, i en debattartikel på fredagen i Expressen. ”Vi är övertygade om att våra landsbygder har mest att vinna på samarbete mellan landets två folkrörelsepartier”, skriver de också.

Det är en tydlig invit till samarbete med Centerpartiet inför valet i höst, där det blir svårt för båda blocken att få majoritet.

Kan bli koalition

– Det är inte helt omöjligt att det till slut kan bli någon typ av samarbete. Den typen av samarbete kan vara på många olika sätt, det skulle kunna var någon typ av koalition men också att man kommer överens om att släppa fram en regering, säger Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet, till Expressen.

C samarbetade med S i mitten av 1990-talet. Då var Lennart Brunander (C) riksdagsledamot, men han skulle inte rekommendera ett nytt samarbete idag.

– Det var en period då vi hade ekonomiska problem och var tvungna att spara och det var i de sammanhangen som S behövde hjälp. Men vi fick inte betalt för det, det är svårt att jobba ihop med ett så stort parti för man blir mer eller mindre marginaliserade och tappar i opinionen, säger Lennart Brunander till Expressen.

Centerpartiledaren Annie Lööf har upprepade gånger sagt nej till att stödja Socialdemokraterna. Till Expressen har hon tidigare sagt:

– Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna.

Läs även: Annie Lööf öppnar för S och MP: Centern måste vara ”berett att smutsa ner fingrarna för att styra landet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag